Artikeln producerades ursprungligen 30 november 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Ford Kuga Adventure

Från Thessaloniki i Grekland till Sofia i Bulgarien visar nya Ford Kuga sina färger.

Att köra bilar på silkeslena, EU-finansierade, motorvägar avslöjar inte så mycket om bilens komfort. Vägarna mellan Thessaloniki och Sofia gör det däremot. Självklart finner man de EU-finansierade motorvägarna även här men vår rutt var lagd mestadels utanför dessa. 

Ford Kuga, som är en crossover i det mindre mellansegmentet, har fått sig en rejäl uppdatering. Modellen började säljas i Sverige 2008. Konkurrenter är Nissan Qashqai och Volkswagen Tiguan för att nämna några. I detta segment råder det stenhård konkurrens och man vill erövra köparen genom att erbjuda ny teknik i alla dess former. Därför går det att få dessa bilmodeller mycket välutrustade, på snudd i klass med vissa lyxbilar när det kommer till teknik och bekvämligheter. Självklart är inte Ford Kuga något undantag. Vad sägs om funktionen att bara sparka under bakändan så öppnas bakluckan automatiskt. Mycket praktiskt när man kommer med händerna fulla med matkassar etc. 

Utseendemässigt har Kuga tagit ett stor steg framåt. Frontpartiets design har landat och känns mycket mer genomarbetad än föregångaren. Nu sitter en stor maskulin grill som utmärker fronten och som påminner mycket om den precis lanserade storebrodern Edge. Det är inte bara fronten som fått en omgång, bakdelen och interiören har också genomgått en välbehövlig designkur. Interiören är nu genomgående en kombinationen av premiumkänsla och sportighet. I mittkonsolen sitter en åttatumsskärm för infotainmentsystem. Infotainmentsystemet som sitter i Ford Kuga heter Sync och gör så att du på ett smidigt sätt kan spegla din mobil med stöden Apple CarPlay och Android Auto. I och med uppdateringen kommer nya Ford Kuga med en ST- och en Vignale-line. ST är lite sportigare medan Vignale ska locka den kräsne premiumköparen. På resan erbjuds vi provköra ST linjen. Det som utmärker ST-linjen är att den är sänkt, har svart grill samt pedaler i lättmetall och märkta tröskelplåtar. Sätena, som är sportinspirerade, har utmärkta röda sömmar. Tillsammans ger detta en markant skillnad från standardmodellen och ett givet val om man vill synas och ha en sportigare attityd i nya Kuga.  

Motoralternativen är som vanligt brett men bland nyheterna hittar vi tre dieselmotorer på 118 till 178 hästkrafter samt tre bensinmotorer på 118-180 hästar. Den snålaste dieseln ska enligt Ford ha en så låg konsumtion som 0,44 liter per mil. Man kan få Kuga både med fram- eller fyrhjulsdrift. Även på säkerhetssidan erbjuder Kuga en rad nya och bra system. Som till exempel Active City Stop vilken kommer gå in och hindra kollision med rörlig trafik i låga farter. 

Vår resa startar i Thessaloniki i Grekland och tar oss över den sovande bulgariska skidorten Bansko till huvudstads Sofia. Resan är en delsträcka på ett event Ford anordnar med start i Aten och slutmål i Nordkapp, Norge. Vårt val av just denna delsträcka kändes naturlig eftersom det så här års inte är så mycket ljus kvar norröver, något som kanske upplevs exotiskt för våra utländska kollegor från sydligare länder. Dessutom kändes det som en intressant upplevelse att se landsbygden i dessa länder som de senaste åren fått stå ut med hårda perioder ekonomiskt. Nu både känns det och ser bättre ut. Självklart går det att välja dom nybyggda motorvägarna för att ta sig vår sträcka men inte samma utmaning. På gropiga grusvägar bredvid kanaler och sandtag, slingrande bergsvägar och små trånga gator genom byar får verkligen Kuga visa sin mångsidighet, något den göra med bravur. Både ett välbehag och en trygghet finner sig när man sitter bakom ratten. Väl framme i Sofia känna turen alltför kort och suget på att fortsätta ända upp till Nordkapp i nya Ford Kuga väldigt stort. 

Ford Kuga ST

GrundprisFrån 319 900 kronor
Motor2,0-liters turbomatad dieselfyra, 150 hk. Vridmoment 370 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad manuell, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,9 sek
ToppfartToppfart: 192 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,52 l/mil
Vikt1 702 kg
GarantierNybil 3 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.ford.se

Trending

sv_SESvenska