Artikeln producerades ursprungligen 1 december 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Skoda Kodiaq

Skodas nya SUV Kodiaq är en ren uppvisning i kombination av styrka och intelligens i en smakfull förpackning.

Volkswagenägda Skoda håller som bästa på att göra samma resa som Volkswagen själva gjort. Att växa från ett oansenligt märke till ett som verkligen är med och förser sig med marknadsandelar. Nu är det dags för den helt nya modellen Kodiaq att rulla ut och ge konkurrenterna en riktigt tuff match. Cars Collection följde med på provkörningen på Mallorca. 

Skodas ledord är ”Clever”, alltså smart på svenska. Något man tagit fasta på och det imponerande är att man gång på gång presenterar nya innovativa lösningar varje gång en ny modell lanseras. Kodiaq är givetvis fylld av dessa och för att nämna alla skulle vi fylla detta magasin väldigt snabbt. Men för att välja ut några kan vi börja med de automatiska dörrskydden som fälls ut när man öppnar dörrarna. Detta skyddar båda parters bilar vid trånga parkeringsplatser till exempel. När vi ändå är inne på ämnet dörrar så innehåller dessa fack med tillhörande paraply. Detta fanns dock redan på modellen Superb och är ursprungligen en funktion inspirerad från Rolls-Royce. 

Kodiaq går att få med antingen två eller tre sätesrader. I versionen med tre kan sju personer få plats. Den andra sätesraden, oavsett man väljer två eller tre, är försedd med praktiska vikbord i ryggstödet på de främre sätena. Dessa innehåller dessutom utfällbara kopphållare. För att färden ska bli så bekväm som möjligt även om man vill ta en lur i baksätet finns ett ”sovpaket” som inkluderar en filt samt nackstöd som går att fälla ut för stöd mot huvudet i sidled. För att det även ska vara behagligt för den kör finns rattvärme samt ventilation i sätena fram.

Bilen och har ett adaptivt chassi med körprogram att välja bland. I komfortläget som symboliseras med ett moln sväljer bilen det mesta i vägbanan, medan i läget sport styvar upp både dämpare och styrning för mer närkontakt med underlaget. Något som känns tydligt på dom slingriga bergsvägarna längs Mallorcas kust. Trots relativt provocerad körning styr Kodiaq in mycket fint utan överdriven understyrning. 

Kodiaq är försedd med ett tilltaget ljud- och infotainmentsystem och med appen Skoda Connect kan man styra många av bilens funktioner direkt i mobilen. Dessutom går det att få Google Street view och väderlekstjänst direkt bilens skärm. Praktiskt när man ska planera sin resa och vill ha lite bättre koll och framförhållning. 

På motorfronten hittar vi en rad alternativ och storsäljaren i Sverige väntas bli TDI 190. Tillsammans med DSG-automatlåda och fyrhjulsdrift blir färden avslappnad och trygg. Kodiaqs terrängegenskaper bör räcka långt över de flesta som inte planerat att verkligen köra tuff terräng. Med en smart hjälpfunktion blir numera backning med släp en barnlek. Man styr enkelt med den joystickliknande knappen som man ställer in backspeglarna med. 

Att Kodiaq redan är en succé visar orderblocken som för Sverige visar att det till och med kan bli brist på bilar. Så vill man färdas i denna smarta björn bör man skynda sig till närmsta Skoda-handlare. 

Skoda Kodiaq

Grundpris265 900 kronor
Motor2-liters turbomatad dieselfyra, 190 hk, vridmoment 400 Nm
Kraftöverföring:Motorn fram, 7-stegad DSG automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,2 sek
Toppfart192 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren: 0,57 l/mil0,57 l/mil
Vikt1 798 k
GarantierNybil 3 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.skoda.se

Trending

sv_SESvenska