Artikeln producerades ursprungligen 5 december 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mercedes AMG E63s 4matic

Trots total avsaknad av verklighetsförankring kan man inte annat än älska nya Mercedes AMG E63 S 4Matic+.

Cars Collection tog sig till den portugisiska racingbanan Portimão för att ta reda på hur den nya versionen med sina 612 hästar uppför sig. En upplevelse som satte kropp och själ på en ordentlig prövning. Ingen normal person kan gå oberörd från ett par varv i denna slägga på en av Europas mest utmanande racingbanor.

Nya E-Klass höjde än en gång ribban för segmentet när den presenterades för cirka ett år sen. Nu är det dags för värstingen i denna familj, från dotterföretaget AMG, att ta plats på podiet som den starkaste sedanen i trion med konkurrenterna Audi RS6 och BMW M5. Dock bör nämnas att dessa tre testosteronlokomotiv kommer med en viss regelbundenhet och att Mercedes brukar vara först ut. Hur nya RS6 och M5 blir kan vi bara spekulera om. Först av dem lär M5 bli som troligen kommer att presenteras till våren. Bokstäverna AMG står för grundarnas namn Hans Werner Aufrecht och Erhard Melcher samt Aufrechts födelseort Großaspach. Firman startades 1 juni 1967 i Burgstall inte långt från Stuttgart. 

Juvelen i E63 är en fyraliters V8-motor med dubbla turboaggregat. I versionen utan S levererar den 571 hästkrafter medan den med S ger 41 hästar till och 850 Newton i vrid. Sprinten 0 till 100 går på blotta 3,4 sekunder. Toppfartsspärren nås vid 250 kilometer i timmen och det känns bokstavligen som att köra in i en vägg. Kraften fördelas dynamiskt till fram- och bakhjulen via en niostegad automatlåda. Det intressanta med den dynamiska fyrhjulsdriften, 4Matic+, är att bilen bedömer hur mycket kraft du behöver i kurvorna och sen steglöst kan förse fram- och bakhjulen efter behov. På banan kunde man tydligt känna detta då det var så gott som omöjligt att få ett litet släpp med bakvagnen. Trots en vikt på nära två ton ligger den som ett strykjärn hur hårt man än pressar på i skarpa kurvor, något Portimaobanan har gott om. E 63 S har ett antal körprogram som ställer om bilen helt beroende på hur du vill ha den. Komfortläget är fantastiskt när man bara ska mata mil på motorvägar eller vägar med sämre underlag. Gupp och gropar sväljs utan problem. Vill du sen få ut lite mer och höra den ljuva sången från V8:an går du med fördel direkt till Sport+. Ljudet och prestanda som nu infinner sig är en ren orgasm för den som är svag för just dessa attribut. Väl på banan passar läget Race bäst. Nu får man tillgång till allt det bästa och bilen är lika redo som Usain Bolt när det är OS final på 100 meter. Det finns dessutom ett läge som kallas ”Individual”, i det kan man själv ställa in hur man vill ha bilen. Till exempel ha allt i Sport+ eller race bortsett från dämparna i komfort. 

Men ska man vara hårdast och starkast måste man samtidigt kunna vara snäll. Detta har Mercedes löst genom variabla cylindrar som kan stängas av. En symbol i skärmen framför ratten visar om motorn går på åtta eller fyra cylindrar. Något som självklart har stor betydelse för bensinkonsumtionen. E63 S är fullspäckad med ny teknik, till exempel variabla motorfästen som kan kompensera för viktbelastningen och styvar upp chassit ytterligare när det kränger ordentligt. Bilen är dessutom försedd med Autopilot system som göra att bilen kan köra själv. Systemet innehåller en filbytesfunktionen som dock hittills ej varit tillåten enligt lag i Sverige. I Portugal kunde man däremot prova på det, när man vill byta fil gör man det enkelt med blinkerspaken åt det håll man vill höra sen byter bilen själv fil utan att man behöver röra ratten.

Interiören, som är en frossa i kolfiberpaneler, är mycket inbjudande. Sportstolarna med AMG-emblem i nackstöden är både bekväma och ger samtidigt riktigt bra stöd när man kör på banan och man sitter som i ett skruvstäd. Numera finns inga fysiska mätare utan de har fått ge plats för en gigantisk skärm som sträcker sig från vänster sida av ratten ända förbi mitten i bilens mittkonsol. Här visas allt från hastighetsmätare, bilens inställningar, navigation och infotainment. Som kronan på verket sitter ett IWC-ur i mitten av konsolen. 

Att falla pladask för denna bil är en ren underdrift, är man lite svag för denna typ av bilar är det kört. Har man väl satt sig i nya Mercedes AMG E63 S 4Matic+ och fått avnjuta ett antal mil på motorväg, slingriga bergsvägar och ett par snabba varv på Portimãobanan vill man aldrig stiga ur. 

Mercedes AMG E63 S

PrisTillkännages i januari 2017
Motor4,0-liters biturbo V8, 612 hk. Vridmoment 850 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 9-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 3,4 sek
Toppfart250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,06 l/mil
Vikt1 955 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.mercedes-benz.se

Trending

sv_SESvenska