Artikeln producerades ursprungligen 21 februari 2017, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Volvo get away lodge

Följ med Cars Collection när vi checkar in i Volvo och Tablet Hotels specialgjorda lodge utanför Åre där vi finner ro och energi.

Volvo har tillsammans med Tablet Hotels tagit fram detta koncept som är anpassat för två personer och maximal njutning i den svenska fjällmiljön.

Inredningen i huset är signerat av Lena Nyholm som varit scenograf och i snart tio år inrett platser i Sverige, Sydafrika, Kalifornien och Portugal där hon jobbat både med privata kunder, kontor och restauranger. Lena berättar att hon ville skapa ett lyxigt, men samtidigt lite oväntad och spännande, fjällhus, där det skulle vara inbjudande, hemtrevligt och avkopplande att vara. Jag ville återspegla vad Volvo står för (enligt mig) helt enkelt, så att gästerna skulle få en upplevelse som ska kännas genuin och högklassig, hela vägen. Med dessa ord blir förväntningarna givetvis skyhöga men Lenas arbete är ordentligt gjort och en tillstymmelse av besvikelse existerar inte. Man överväldigas när man blir välkomnad in i huset av Jonna som är ansvarig för lodgens conciergetjänst och som kan nås dygnet runt. Kombinationen av moderna material med det gamla i husets timmerkonstruktion och med mängden levande ljus sprider en fantastisk helhetsstämning. 

För att ta oss till huset som ligger strax innan Åre och på vägen till Trillevallen har vi kört nya Volvo V90 Cross Country från Östersunds flygplats. En färd på lite mer än en timma och alldeles för kort i en så här bekväm bil. När vi anländer till huset står Jonna och tar emot oss med tända brasor.

Huset är från 1700-talet och köptes i Dalarna av ett par från Stockholm, för att sedan monteras ned, transporteras till Jämtland och därefter sättes upp igen. Det är tre år sedan och arbetet har pågått sen dess med att göra allt underarbete samt att timra upp stommen och renovera huset, bl.a. har köket byggts på som en helt ny del på ursprungsstommen. Det blev klart precis innan första journalisterna anlände. Volvo hyr huset fram till 9 April och under mars månad kan privatpersoner hyra Lodgen via Tablet Hotels (se länk nedan) för ca 3500 kr/natt inkl en Volvo V90.

Platsen där the Get Away Lodge ligger heter Brännvinsvallen.

Brännvinsvallen som sådan är en gammaldags vall, som förr ägdes och användes av en gård från byn Undersåker. Alltså en klassisk gammal fäbodvall, (eventuellt med anor från 1600-talet) och kan vara en av Jämtlands äldsta bruksvallar. Fäbodvallar har funnits länge i Jämtland och många var i bruk fram till 20-talet och vissa ända fram till 1950-talet.

En fäbovall är en anläggning med en samling byggnader som stugor, fähus och kokbodar, dvs det var hit man drev sitt boskap för sommarbete. Utmärkande för fäboddriften är beredningen på plats av mjölken till smör och ost, det vill säga till varor som var lätta att transportera och som kunde bevaras till vintern.

Den öppna plats där husen nu står nu, med en fantastisk vy över Åreskutan, användes för i tiden för rensortering. På det gamla timrade huset har en utbyggnad gjorts där köket ryms. På gaveln av utbyggnaden finns ett stort glasparti som vetter mot Åreskutan. En plats där man med fördel njuter av frukosten eller ett glas vin i de fårskinnsklädda stolarna. Husets två plan har, utöver det fantastiska och moderna köket finns ett vardagsrum med en stor eldstad. Det finns även ett serveringsrum med en tilltagen stereo med Bowers & Wilkins högtalare, något vi kommer återkomma till i samband med bilens ljudanläggning från samma märke.

Den sköna stämning i husets stärks av de närmare 200 levande ljusen som brinner tillsammans med brasan i eldstaden. 

För den som måste jobba finns ett arbetsrum. Men det som däremot borde ges plats åt istället för arbete är avslappning och går att göra i det yoga- och meditationsrum som finns på övervåningen. Här finns yoga- och spikmattor och tillsammans med rökelse och mängder av ljus får man sinnesro och återhämtning. Att börja dagen med meditation och ett yogapass sätter prägel på hela dagen. 

I ett av det två toalettrummen finns en härlig dusch med en stenbänk inne i duschrummet. I hallen finns skidutrustning och kläder som man kan låna. För den som är frusen om tårna finns riktigt ordentliga vinterstövlar som garanterat kommer hålla fötterna torra och varma. Tanken är att man ska kunna njuta fullt ut både inom- och utomhus. 

Namnet på lodgen, som är ”The Get Away Lodge”, är förankrat i Volvos senaste modell V90 Cross Country vars slogan är ”The Get Away Car”. En bil som inspirerar till att just undkomma stad och stress. Tack vare fyrhjulsdrift, högre markfrigång och avancerad förarassistans- och säkerhetssystem är detta det perfekta fordonet att ta sig till och från lodgen. Som tur är har man i lodgekonceptet sett till att den som bokar även får en V90 Cross Country att nyttja under dagarna man är här. Precis som lodgen är V90 Cross Country utrustad med ett ljudsystem från Bowers & Wilkins. De synliga högtalarna i bilens dörrar samt ovanpå instrumentbrädan skvallrar om ett ljud utöver det vanliga. Att färdas fram över de snöklädda vyerna med sin favoritmusik är som silke för själen. Bilens uppförande är så lugnt och sansat och otroligt bekvämt. 

På en sjöis i närheten får vi däremot möjlighet att se vad bilen verkligen tål när det går brett och snön ryker. Att köra en bil på is såhär är troligen inget man gör alldeles för ofta. Det är dock väldigt nyttigt och man får möjlighet att lära sig hantera en sladd och vad man ska göra. Här handlar det inte om att häva sladden utan kontrollera den. Något som är enkelt i V90 Cross Country trots att det är otroligt halt tack vare den fina balansen och fyrhjulsdriften. 

Dagarna vi får njuta av friden och värmen i lodgen och nya Volvo V90 Cross Country rinner iväg lika fort som sanden i det stora timglaset som står på bordet i yoga- och meditationsrummet. Men tack vare den sinnesstämning som miljön ger känns varje minut som en upplevelse och minne i sig som kommer vara för evigt.

Volvo V90 CC T6

GrundprisFrån 484 900 kr
Motor2-liters 4-cylindrig bensinmotor, turbo- och kompressormatad. 320 hk. Vridmoment 400 Nm. Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdriven, 8-stegad automat
Acceleration6.5 sek
Toppfart230 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,77 l/mil
Viktcirca 2 165 kg
Webbwww.volvo.se

Trending

sv_SESvenska