Artikeln producerades ursprungligen 18 april 2017, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Honda Civic

En klassisk Honda modell i ny tappning och större format. Cars Collection har testat den tionde generationen av Honda Civic.

Honda Civic introducerades 1972 och kan utan att överdrivas kallas för klassiker när den nu kommer i sin tionde generation. Den första versionen fick mycket beröm för sin rymlighet trots de små yttre dimensionerna och för sin bränslesnålhet men mindre bra för sin sportvagnsliknande lite hårda fjädring. Företagets grundare, Soichiro Honda, skulle säkert vara stolt idag med tanke på att företaget grundades så sent som 1946. Först kom motorcyklar och 1963 var det dags för den första bilen. Märket har också kommit att glädja många svenska ägare.

Med sitt kompakta format och rymliga innermått har Honda Civic alltid ansetts vara en mycket praktiskt bil. Lägg därtill ett rimligt pris och roliga köregenskaper så har du receptet på en succé. Anledningen till de rymliga innermåtten beror på en lite annorlunda konstruktion av bottenplattan där man lagt bränsletanken under passagerarsätet och avgassystemet till höger. Detta har medförts att man får betydligt mer utrymme i bagaget och baksätet. På nya Civic är det fortfarande ordentligt med utrymme i bagaget och baksätet men tyvärr har den praktiska uppfällningen av sätena, som fanns på förra generationen, försvunnit. Istället har ett nytt innovativt insynsskydd lagts till. Detta går från sida till sida och medför att man inte behöver ta loss det när baksätena fälls. Vad som även bidrar till de generösa innermåtten är att utsidan vuxit och numera passerar Civic 4,5 meter med 2 centimeter. Även om detta kanske påverkar bilen negativt i trånga stadsmiljöer så har det en positiv effekt på köregenskaperna. Honda Civic är väldigt lugn i alla sammanhang. Man känner att bilen går stabilt även i högre farter och när vägen börjar kränga. Honda har alltid varit duktiga på att bygga bilar som tar dig från A till B med glädje bakom ratten.

Den största konkurrenten till Civic är den bil som döpt klassen och det är Volkswagen Golf. Golf är en svår nöt att knäcka och för att lyckas måste man ta till andra metoder och tankesätt. Något asiaterna gör mycket bra och antingen så älskar du det eller motsatsen. Här handlar det om mycket former överallt till skillnad från den strikta tyska designen. Formen på nya Civic till skillnad från förra generationen är stor, mycket större än den från åttonde till nionde. För att vara helt ärlig är det inte mycket alls som påminner från nionde till tionde. Fronten har fått ett aggressivt utseende med en trubbig kromgrill. Även bakpartiet har fått en trubbig form med markerade bågformade baklyktor. Hela bilen andas sportighet och man kan lätt ana hur den riktigt sportiga Type R versionen kommer se ut när den väl kommer.

Alternativen för motorerna är två turbomatade versioner, en på en liter och en på en och en halv. Man kan få antingen en sexstegad manuell låda eller en s.k. CVT-låda, alltså en steglös automatlåda fast med konstgjorda växelsteg. Testbilen var utrustad med CVT-lådan som gjorde ett fint jobb. Den manuella lådan är otroligt fint avstämd och kanske det roligare alternativ men för vardagstrafik är nog CVT-lådan det klokaste valet. 

Som vanligt i denna klass så öser märkena in teknik för att tilltala köparna. I nya Civic är detta självklart inget undantag. Med paketet SENSING som är standard får man autobroms, adaptiv farthållare och filhållningsassisten. På pekskärmen i mittkonsolen speglas din smarta telefon och detta även trådlöst. 

Med tio generationer på nacken förväntas utan tvekan en hel del av en bilmodell. Med nya Civic visar Honda galant upp att man klarar av att möta dessa utan att göra nya kunder besvikna. Det enda man skulle kunna sätta mot bilen är att dess yttermått ökat men detta tar helheten igen utan några som helst problem. 

Honda Civic 1,5 VTEC Turbo

GrundprisFrån 256 900 kronor
Motor1,5-liters tvärställd turbomatad VTEC-fyra, 182 hk. Vridmoment 240 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 7-stegad CVT automat, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 8,2 sek
Toppfart220 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,58 l/mil
Vikt1307-1357 kg
GarantierNybil 3 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.honda.se

Trending

sv_SESvenska