Artikeln producerades ursprungligen 15 september 2017, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Rolls Royce Ghost Black Badg

Om du inte tycker en vanlig Rolls Royce är tillräckligt exklusiv kan du beställa en med tillägget Black Badge som garanterat kommer ge dig ännu mera status.

Sagan om Rolls Royce startade 1906 då Henry Royce och Carles Rolls startade företaget som snabbt blev kända för sina kvalitetsbilar och på den tiden hade kylarmärket röd bakgrund som ändrades till svart då Rolls dog 1933. Kylarfigurinen ”Spirit of Extacy” var alltid i silver men som en eftergift till boxaren Muhammed Ali och andra ungdomligare kunder gick den så småningom även att få i svart. Med namnet Black Badge tillförde man sedan det lilla extra i form av många mörka detaljer på bilen som annars skulle ha varit i krom. På Ghost innebär det en interiör som genomarbetats till det yttersta med färgkombinationer och materialval som normalt skulle ses som alltför vågat. Exteriört går tonerna i mörkt med svartkormade detaljer och märken runt om. Hela kylaren som normalt brukar skina i ljust krom är nu svartlackerad. De mycket speciell fälgarna som sitter på är tillverkade i kolfiber och kostar tillsammans mer än vad en normal bil skulle kostat. På klassiskt vis stannar Rolls Royce märket i mitten av fälgen alltid i rätt läge trots att hjulet snurrar. 

Rolls Royce Ghost är modellen under Phantom och alltså den näst största i modellprogrammet. Vi pratar om en femdörrars sedan med plats för fem. men helst fyra personer. Baksätet går alltså att sitta tre i men då kan man inte fälla ned mittarmstödet som fyller en rad funktioner och bekvämligheter. Att stiga in i en Rolls Royce Ghost är inte som att kliva in i vilken bil som helst. Till att börja med är det baksätet som gäller, man blir körd i en Rolls helt enkelt. Äger man en har man troligen även råd med en chaufför som gör körandes åt en så kan kan sitta bekvämt där bak och bara njuta. 

När dörrarna öppnas bak gör de inte det med bakkanten först utan tvärtom. Rolls Royce Ghost har så kallade självmordsdörrar (suicide doors), ett gammalt utryck. Detta aningen märkliga smeknamn kom från att om en sådan dörr oavsiktligen öppnade sig under färd kunde den skada eller fånga upp en fotgängare eller cyklist. Var farlig även för passagerarna som på den tiden inte var bältade. När man väl tagit plats i baksätet kommer den stora överraskningen, och då menar jag inte efter att sinnena smält den fantastiska färgkombinationen av interiören på bilen vi testat och fotograferat som bestod av en fantastisk koboltblå klädsel i bästa läder. Nej det som verkligen slår en med häpnad är den magiska stjärnhimlen ovanför dig i taket. Dynamiken och välbehaget som finner sig när man lutar sig tillbaka och beskådar hela interiören och stjärnhimlen är svår att beskriva, helt utöver det normala och så otroligt exklusivt. 

Något som är svårt att upptäcka så vida man inte väljer att ta av sig på fötterna är ullmattorna på golvet. Detta är något som följt med märket under lång tid. Kvalitén och mjukheten hos dessa överstiger allt och skulle snarare kunna ses som massage för fötterna. När man väl upptäckt dessa fantastiska mattor tar det emot att kliva in i bilen med smutsiga skor. 

Om man nu ändå vill uppleva sin Rolls från förarplatsen är detta självklart något man inte kommer bli besviken över. Maskinen som ruvar under den långa huven framför dig är en V12 motorn med dubbla turboaggregat på 6,6 liter och som normalt är på 563 hästkrafter men nu uppskruvad till 603 i Black Badge- versionen. Kraften överförs till de bakre däcken via en 8-stegad automatlåda. Kombinationen gör den till den snabbaste Rolls Royce Ghost någonsin. Att förvänta sig ett maffigt V12 ljud och att få läsa superlativ för att beskriva farteffekten är inget som kommer ske här. Det är helt enkelt inte Rolls Royce. Du kommer inte heller finna en massa körprogram med olika funktioner, här finns ett läge och det fyller behovet i alla situationer. Detta kan läsas och uppfattas negativt men så är det självklart inte. När man ligger på Autobahn i Tyskland och nålen på hastighetsmätaren plötsligt visar 250 kilometer i timmen fast det fortfarande är helt stilla och odramatiskt i bilen förstår man att det är så det ska vara i en Rolls. Det ska vara odramatiskt och bekvämt till hundra procent. Att ta sig till hundmarkeringen går på strax under fem sekunder. Trots den magnifika volymen på motorn är endast ett litet sobert morr det man hör vi full acceleration. Trots att detta är en stor bil, 5457 millimeter för att vara exakt, och en vikt på nära två och ett halvt ton går den mycket fint även när vägen inte är rak. Men att tro att detta är en sportbil vore fel och därför ska bilen inte framföras på det viset heller. En Rolls Royce trivs bäst framförandes på ett snyggt sätt i vackra miljöer där personer bak kommer trivas till max. I Black Badge-utförandet får man det där extra och absolut mest exklusiva som gör just din tillvara speciell. 

Rolls-Royce Ghost Black Badge 

GrundprisFrån 3 500 000 kronor
Motor6,6-liters V12, biturbo, 603 hk. Vridmoment 840 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 8-stegad automat, bakhjulsdrift
Acceleration 0-100 på 4,8 sek
Toppfart250 km/h (spärrad)
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,4 l/mil
ViktCirka 2 400 kg
GarantierNybil 4 år, 6 år rost
Webbwww.rolls-roycemotorcars.com

Trending

sv_SESvenska