Artikeln producerades ursprungligen 12 oktober 2017, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Ford Fiesta

Ford Fiesta må vara en småbil men nu fyller den jämt och har fått en snyggare och mer välfylld kostym än någonsin!

Storsäljaren Ford Fiesta fyller jämt genom att ha funnits i hela fyrtio år. Ända sedan introduktionen 1976 har Fiesta varit en av de bästa säljande småbilarna i sitt segment. Prototypen hette Bobcat (lodjur) men Henry Ford II själv bytte namnet mot beskedligare Fiesta. Över 15 miljoner har sålts. 

Nu är nya Fiestan här och inne på sin sjunde generation. Jag tog en provtur för att se vad Ford gjort för att locka till sig kunderna i detta getingbo av konkurrenter. Det första vi kan se är att kostymen sitter bättre. Renare linjer och snävare drag ger ett mycket snyggare och mer sobert utseende på nya Fiestan än föregångare. Även det exteriöra detaljarbetet har höjts avsevärt som ger en bättre helhet. Som vanligt när det gäller dessa småbilar växer de i och med att nya generationer presenteras. Nya Fiestan är inget undantag och har växt med hela 71 millimeter på längden och 12 på bredden. Avståndet mellan hjulen har ökat med 4 millimeter vilket kanske inte låter så mycket men på det hela taget ska benutrymmet i baksätet ökat med 16 millimeter. Även spårvidden ha ökat med 30 millimeter fram och 10 bak vilket ger en stor skillnad när det kommer till väghållningen. Nya Fiestan ligger otroligt stabilt på vägen och känns mer som en bil i ett större segment numera. Tillsammans med det numera så gott som obefintliga vindbruset och däcksbullret blir färden extremt behaglig både för passagerare och förare.

Även interiören har fått sig en ordentlig genomgång både vad det gäller formgivning, materialval och teknik. Tack vare en ny 8-tums skärm för infotainmentsystemet har man kunnat banta bort trettio knappar och reglage. Något som syns direkt eftersom man nu slipper titta vilse bland alla knappar och reglage. Dock är 8-tumsskärmen tillval och som standard sitter en 6,5-tums skärm. Numera är allt lättöverskådligt och praktiskt placerat. Bland tillvalen som tyvärr inte bilen vi provat hade finner man panoramatak och ljudsystem från Bang & Olufsen. Detaljer som främst återfinns hos större bilar och i premiumsegmenten. 

Även säkerheten har höjts avsevärt i nya Fiesta. Här finner vi säkerhetsteknik som normalt återfinns hos premiumbilar. Som till exempel adaptiv farthållare som är standard hos samtliga versioner. Även autobroms är standard som nu också reagerar på fotgängare och i mörker. Bland utrustningspaketen finns ett antal olika och i Sverige väntas det med namnet Titanium bli populärast. Det kommer även en toppmodell med namnet Vignale som är ett namn Ford valt att ta upp igen och som ska vara det högsta utrustningsmässigt. Även en sportigare version med tillägget ST står på tur. Då med hårdare chassi sättning och piggare motor. Senare kommer även en version med högre markfrigång och namnet Active. Bilen vi provkört hade den trecylindriga motorn på 1 liter och 100 hästar. En maskin som gör sitt jobb utmärkt tillsammans med den sexväxlade manuella lådan. Även om siffrorna 0-100 på 10,5 sekunder inte är så spektakulära känns bilen ändå pigg med tillräckligt med kraft i vardagstrafiken både i stan och på landsvägen. Det positiva är att man får ned förbrukningen till under en halv liter per mil på denna motor. 

För att möta efterfrågan på nya Fiesta samt andra modeller storsatsar Ford på ett antal nya anläggningar i Sverige. Den största som även kommer bli en av Europas största byggs just nu i Segeltorp söder om Stockholm. Utöver bilförsäljning och service med 13 stycken liftar kommer centret innehålla restaurang med 150 sittplatser, däckhotell för 10 000 hjul. Ett transportbilcenter kommer även finnas. Beräknad invigning är planlagd till mars 2018. 

Ford Fiesta Titanium

GrundprisFrån 173 300 kronor
Motor1-liters, 3-cylindrig, 100 hk. Vridmoment 170 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,5 sek
Toppfart183 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,43 l/mil
Vikt1 144 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.ford.se

Trending

sv_SESvenska