Artikeln producerades ursprungligen 16 oktober 2017, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Volkswagen Arteon

Klassresan Volkswagen gjort kan ingen gått obemärkt förbi och med nya modellen Arteon stärks fästet ännu ett steg gentemot premiumkonkurrenterna. 

För tjugo år sedan hade ingen trott dig om du sagt att din nya Folka var en lyxig premiumsedan. Men med åren som gått har det tyska märket från Wolfsburg gjort en klassresa likt få andra. Modellen som varit den mest drivande på denna resa är Passat och 2008 lanserades modellen Passat CC. En fyradörrars kupé med slanka linjer. När man skulle förfina modellen och gav den en ansiktslyftning skippades namnet Passat och modellen hette sedermera CC. Nu har även CC gått ur tiden och platsen lämnas nu för nya modellen Arteon. 

Vi talar fortfarande om en fyradörrars kupé men nu aningen större och med en halvkombi-baklucka. Modeller att jämföra med är antingen Audi A5 Sportback eller BMW 4-Serie Gran Coupé men båda är aningen mindre än Arteon så det blir mer logiskt att jämföra med Audi A7 och BMW 6-Serie Gran Coupé. Dock aningen större men modeller som inger mycket pondus. Arteons framtoning med sin maffiga grill med längsgående kromade ribbor som övergår i framlyktorna och dess LED-slingor visar tydligt Volkswagens nya formspråk. Arteons design kommer göra den lätt att känna igen när den dyker upp i backspegeln. Den totala längden för Arteon är 4,86 meter och jämfört med Passat är det nio centimeter längre och axelavstånd är 5,4 centimeter längre. Skillnaden märks tydlig i baksättet där benutrymmet är bättre. Volkswagen har dock varit bestämda på den punkten att detta inte är en förfinad Passat. Det vi talar om är en ny modell som ska fylla utrymmet mellan just Passat och Phaeton. Den senare, som är märkets verkliga lyxvagn vilket få känner till, väntar nu på en uppföljare. Namnet Arteon beskrivet av Volkswagen själva låter på följande vis ”Namnet Arteon − med betoning på första stavelsen − består av två delar: ”Art” är taget från det latinska ordet ”konst” och anspelar på bilens harmoniska och emotionella linjer, medan ändelsen ”eon = evighet” identifierar bilen som en premiummodell.” 

När det kommer till bilar i den här klassen förväntar sig köparna att bli överöst med ny teknik och finesser för att förenkla varje moment i körning och maximal komfort. Självklart har Volkswagen tagit detta på största allvar och Arteon är fullsmetad med den senaste tekniken. För att höja nivån på den adaptiva farthållaren finns nu ett system som läser av hastigheterna på vägskyltarna och sänker respektive höjer farten när man passerar en skylt med ny angiven maxhastighet. Systemet har döpts till ”komfortfiness” av Volkswagen. I den mest utrustade versionen saknar infotainmentsystemet så gott som samtliga knappar. Nu sitter en stor pekskärm i mitten av konsolen där det mesta styrs. Även utrymmet framför ratten upptas nu av en stor skärm och fysiska mätare har nu fått ge vika till en helt digital skärm. Förutom de klassiska mätarna som nu visas digitalt kan man även få navigationskartan visad här. Upplägget går att förändra efter tycke och smak. 

Nu för tiden ska en bil kunna innehålla mer än ett Kinderägg, den ska kunna vara en praktisk packåsna, en bekväm långfärdsbil samt en sportig kurvkramare. Arteon lyckas riktigt bra på dessa punkter. Med fällda baksäten sväljer bilen hela 1 557 liter. När det gäller komfort för långfärder gör det adaptiva dämparna att färden bil mjuk och följsam även på sämre vägunderlag. Även bullret från vindbrus, däck och vägbanan är mycket väl dämpat på Arteon vilket gör ljudbilden i kupén mycket behaglig. Känner man plötsligt behovet av en mer aktiv och sportig körning går detta utmärkt. Med ett enkelt knapptryck väljer man det sportiga körprogrammet och vips har bilen ändrat en rad inställningar vilket gör den mycket mer alert och spänstig. Väljer man det största bensinmotoralternativet, med namnet 2,0 TSI 280 DSGS 4Motion GTR, får man en kraftfull tvålitersmaskin på hela 280 hästkrafter. Kraften överförs till samtliga hjul via en numera uppdaterad dubbelkopplingsväxellåda med namnet DSGS. Sprinten till hundra från stillastående avverkas på 5,6 sekunder. Som vanligt när det kommer till de flesta tyska bilmärkena är toppfarten elektroniskt begränsad till 250 kilometer i timmen. 

Arteon är en riktigt snygg bil med sina vågade former och nya design. Med lanseringsfärgen ”Kurkuma Yellow” kommer ingen att bli oberörd när bilen passerar på gatan. Två andra färgval som garanterat får bilen att sticka ut från mängden är ”Atlantic Blue” och ”Chili Red”. Med Arteon tar Volkswagen ytterligare ett steg närmare de tre självklara märkena i toppen av premiumsegmentet. 

Volkswagen Arteon 2,0 TSI 280 DSGS 4Motion GTR

GrundprisFrån 489 900 kronor
Motor2-liters turbomatad bensinfyra, 280 hk. Vridmoment 380 lb Nm
KraftöverföringMotorn fram, 8-stegad automat, DSG, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 5,6 sek
Toppfart250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,73 l/mil
ViktCirka 1 760 kg
Garantier2 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd
Webbwww.volkswagen.se

Trending

sv_SESvenska