Artikeln producerades ursprungligen 13 februari 2018, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Ford Ecosport

Klassen för små SUVar har fullkomligen exploderat och Ford är självklart med i detta getingbo, nu med en uppdaterad version av EcoSport.

Modellen EcoSport kom 2012 och var då helt ny för Ford i segmentet kompakta SUVar. Då bilen presenterades var den däremot inte tillgänglig i Europa och kom hit först 2014. Den här klassen har sedan dess ökat mest av alla klasser och det märke som inte har en SUV av denna typ kommer missa stora intäkter. Sen modellen började säljas i Europa har mer än 150 000 exemplar hittat ut på vägarna. I Sverige har dock inte denna modell blivit en storsäljare och rätt sällsynt. Men med nya EcoSport som har hela 2 300 uppdateringar sen föregångaren kommer denna sak garanterat ändras. Det nya utseendet som följer syskonen Kuga och Edge med en tuffare front ger bilen mycket mer attityd än föregångaren. Tillsammans med en helt ny inredning och den höga utrustningsnivån EcoSport erbjuder bör detta bli en mycket attraktiv bilmodell för många. För att nämna några saker som oftast återfinns i lyxiga premiummodeller finns funktioner som uppvärmd ratt och framruta samt spolarmunstycken. En passande bekvämlighet för oss som lever med snö och kyla stora delar av året. 

Provkörningen ägde rum på den portugisiska kusten i närheten av Lissabon. Ljuset på eftermiddagen längs de klippiga stränderna med höga vågor är en fröjd för ögat och kameran. På en klippavsats med ett litet betonghus finner jag en plats för att ta bilderna på bilen. Vägen ut till fotoplatsen är lite ruff men inget problem för EcoSport som är mycket lätthanterad på grund av sitt lilla format och att man har fin översikt eftersom man sitter lite högre upp. 

Som nämnt tidigare har interiören fått sig en rejält uppdatering. Hela mittkonsolen är ny med nya reglage och knappar. I den övre delen av mitten finner vi en helt ny åtta tums pekskärm för infotainmentsystemet. Som dom allra flesta bilmodeller numera kommer även EcoSport med stöd för Apple CarPlay och Android Auto. En förutsättning för att kunna hantera sin telefon på ett lagligt vis i trafiken numera. För att verkligen inte göra folk besvikna som gillar bra ljud går det att välja ett ljudsystem från Bang & Olufsen. 

Motoralternativen för nya EcoSport får en uppdatering. Ett av de nya alternativen är en 1,5-liters dieselmaskin med tilläggsnamnet EcoBlue på 125 hästar och 300 Newton i vrid. Förbrukningen på denna sägs landa på under halvlitern per mil motsvarande 119 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning. Något vi dock inte hinner kolla upp ordentligt under de två dagar provkörningen pågår. En ny typ av intelligent fyrhjulsdrift lanseras också. På några millisekunder kan bilen justera kraften mellan de främre och bakre hjulen utifrån vad som behövs. Det innebär både säkrare och ett roligare uppförande vid aktiv körning. Vilket verkligen kunde upplevas på de slingrande vägarna ovanför kusten. Få personer kommer nog utsätta sin EcoSport för denna typ av körningen men det är kul att bilen faktiskt klarar av att bli ordentligt provocerad och trots det inte vekna.

Den röda bilen som stod till förfogande vid provkörningen hade färgalternativet Ruby Red, ett av tolv nya färgval för EcoSport. Det sportigare utrustningspaketet ST-Line är även det nytt för EcoSport. 

Som nämnts tidigare är denna klass för små SUVar på otrolig uppgång. Ford bidrag med EcoSport är definitivt ett av de bättre och mer prisvärda alternativ. Vill du ha en liten, tuff och tekniskt sett maximerad bil både när det kommer till säkerhet och bekvämligheter ska du helt klart lägga ett extra öga på Ford EcoSport.

Ford EcoSport

GrundprisFrån 192 000 kronor
Motor1,5-liters tvärställd turbomatad diesel, 125 hk. Vridmoment 300 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad manuell framhjulsdrift eller automat/fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på cirka 12,5 sek
Toppfartcirka 180 km/h
Förbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,48 l/mil
Viktcirka 1 300 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.ford.se

Trending

sv_SESvenska