Artikeln producerades ursprungligen 5 mars 2018, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Jaguar E Pace

Nya lilla ”babyjaggan” är allt annat än en bebis till sitt sinne utan sätter andra större prestanda-SUVar på plats.

Kattfamiljen växer så det knakar och det senaste tillskottet är nya Jaguar E-Pace. En liten kompakt  SUV för den allra kräsnaste köparen. Det känns verkligen inte som det var längesedan som den mest genuina Jaguarägare vred sig av avsky när det anrika märket från England presenterade modellen F-Pace. En fullskalig SUV som breddade modellprogrammet på samma vis likt de flesta andra lyxbilsmärken som Alfa Romeo, Bentley och Lamborghini. Sist ut är Rolls Royce med sin SUV Cullinan. Samtliga av dessa fabrikanter hade nog skrattat åt dig om du för tio år sen sagt att dom skulle bygga SUV modeller. I dag har så gott som alla krupit till korset och insett det ekonomiskt negativa i att hålla för hårt på sina, ibland väldigt konservativa, traditioner. 

Jaguar startade 1922 med att tillverka sidvagnar till motorcyklar (Swallow Sidecars) och karosser till andra bilfabrikanter, typ Austin, Morris och Standard. 1931 presenterade man en egen bil med namnet SS, ett namn som av förklarliga skäl ändrades efter kriget. Namnet blev då Jaguar och man tillverkade både sportiga och lyxiga bilar. Sedan följde en tid av diverse oro och olika ägare. Till slut köpte Ford företaget 1990 för att sedan, 2008, sälja Jaguar (och Land-Rover) till indiska Tata Motors. Många rynkade då på näsan men under Tatas ledning har Jaguar utvecklats på ett enastående sätt.

När nu Jaguar tagit steget over till SUV-segmentet gör man det med klass. Precis som F-Pace har E-Pace en tydligt utmärkt front med stora luftintag och med det karakteristiska Jaguar emblemet i mitten av grillen. Allt talar sitt egna tydliga språk om denna bils karaktär. Taklinjen bakom de bakre dörrarna hade sluttat snabbt om det inte vore för den stora vingen i överkanten av bakrutan. Ett tydligt höftparti över bakhjulen och de två kromade avgasrören ger ett kraftfullt och sportigt utseende baktill.

 

E-Pace har ett litet format som endast sträcker sig strax under fyra och en halv meter på längden och strax över en och halv meter på höjden. Trots detta känns bilen mycket rymlig invändigt och man sitter utmärkt både som förare och passagerare, fram som bak. Utvändigt märks däremot det lilla formatet med fördel när man ska finna små parkeringsfickor i stan till exempel. Den kompakta storleken och framför allt det korta axelavståndet mellan fram- och bakhjulen är något som man också tydligt känner av när man kör E-Pace. Bilen reagerar snabbt på varje manöver du gör bakom ratten och körningen blir mycket aktivt. Det är inte bara det kompakta formatet som bidrar till den aktiva körkänslan. Jaguar E-Pace har ett otroligt välbalanserat chassi, givetvis i aluminium, tillsammans med aktiv fyrhjulsdrift beroende på vilken modell du väljer för de bästa köregenskaperna. För att göra det hela än mer kompatibelt för alla olika körtillfällen finns ett antal körprogram att välja bland. ”Komfort”, ”ECO”, ”Snö” och ”Track” förändrar E-Pace karaktär från snål och sober katt till en lite mer aggressiv och lekfull med härlig fräsande sång från motorn. För att kunna erbjuda köparen exakt det den söker finns hela åtta olika modellvarianter med fem olika motoralternativ. Det är dock samma typ av motor som sitter i vilket är en tvåliters maskin med fyra cylindrar. Den svagaste samt snålaste maskinen är en 150 hästars diesel medan den starkaste är en bensinare på 300 hästar. På de båda bensinvarianterna är fyrhjulsdrift och automatlåda standard. En version med eldrift är ännu ej presenterad men syskonmodellen I-Pace har precis visats upp och den har uteslutande eldrift. Om samma drivlina eller en hybridversion hittar ner i E-Pace får vi låta vara osagt. 

För att även kunna tilltala den mest kräsne köpare är tillvalslistan gedigen och det mesta finns. Till exempel alcantaraklätt innertak, något du inte återfinner hos andra kompakta SUVar. I mitten av instrumentpanelen kan man välja en 12,3-tumsskärm för att styra infotainmentsystemet. Tyvärr saknas Apple CarPlay och motsvarande för Android telefoner. En uppdatering vi hoppas hittar in i E-Pace så snart som möjligt. Däremot är ljudsystemet som finns kraftigt nog att kunna förse en mindre nattklubb med ljud. I dagsläget handlar det därmed inte bara om teknik för bekvämligheter utan även säkerheten är också av högsta prioritet. Såklart en självklarhet i  E-Pace som har det mesta att erbjuda. Filkörningsassistent och autobroms för att nämna några. En trevlig gimmick är en silluet av en babyjaguar i framrutans nederkant som även projiceras på marken då du öppnar dörren.

Om du är ute efter en kompakt SUV och söker det som är lite mer än det vanliga bör E-Pace ligga helt rätt till för dig. Med fin komfort, nervkittlande prestanda och hög nivå på teknik levererar Jaguar en modern och tilltalande prestanda-SUV. 

Jaguar E-Pace

GrundprisFrån  635 000 kronor
Motor2-liters rak turbomatad fyra, bensin, 300 hk. Vridmoment 400 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 9-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 5,9 sek
Toppfart240 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,80 l/mil
Vikt1 969 kg
GarantierNybil 3 år, vagnskada 3 år, 6 år rost
Webbwww.jaguar.se

Trending

sv_SESvenska