Artikeln producerades ursprungligen 6 februari 2019, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Cupra Ateca

Som många andra redan gjort väljer nu Seat att dela upp sitt märke i två divisioner och låta tillägget Cupra, avsett för deras sportigaste modeller, bli ett eget märke. Enliven provkörde första modellen Ateca i ett soligt men blåsigt Spanien.  

Seat grundades 1950 av ett statsägt spanskt företag. Den första fabriken låg i Barcelona och förutom spanska staten och spanska banker var även Fiat en delägare. Följaktligen var de första Seatmodellerna baserade på Fiat 600, 850 och 1400/1500. 1986 köpte Volkswagen Seat genom sitt dotterbolag Audi.

Resan Seat gjort de senaste tio åren, kanske till och med tjugo, ligger helt i linje med vad Volkswagens övriga märken gjort. Nästan samtliga medlemmar i Volkswagenkoncernen har tagit sig uppåt från att vara billiga och enkla märken till dyrare och mer premium. Skoda var märket som fick mest uppmärksamhet innan Seat men nu har det spanska bilföretaget fått full fokus. Det har resulterat i att man nu valt att dela upp märket i två delar. Från början hade dom sportigaste modellerna från Seat tillägget Cupra i namnet, så som Leon och Ibiza Cupra. Seat har stor erfarenhet inom racing och det är denna avdelning som haft hand om Cupraversionerna. Även om steget är stort kan man jämföra det med Audi RS, BMW M och Mercedes AMG. Till skillnad från dessa märkena har man nu valt att dela och göra Cupra till ett separat märke och skippa Seat på dessa modeller. Självklart handlar detta fortfarande om Seatbilar men i en helt egen tappning och då med ett sportigare attribut än vanliga Seatmodeller. Först ut bland Cupramodellerna är SUVen Ateca, en modell Enliven provkörde just i Barcelona 2016 när den presenterades. 

Modellen Ateca är en kompakt SUV i mellanklassen. När Voyage provkörde den 2016 stack den ut tack vare utrustningsnivå, komfort och pris. När den kom var det en mycket viktig pusselbit för Seat att ta sitt märke längre och bredda modellprogrammet. Vad man nu gör genom att bryta upp märket till två och lansera Cupra Ateca är att erbjuda en modell i ett annat segment där det helt saknas konkurrenter. Det handlar om en sportig premium SUV med en prisnivå som lägger den långt under andra bilar att jämföra med, tillexempel Audi RS Q3. Priset på en Cupra Ateca startar på 409 900 kronor vilket är mer än 100 000 kronor under priset på en Audi RS Q3 hade vid säljstarten 2014. För det priset är prestandan nästan lika, Cupra Ateca har 300 hästar vilket är 10 hästar mindre än Audin men gör 0-100 kilometer i timmen på samma tid vilket är 5,2 sekunder. För att få ned kraften till samtliga fyra hjul från den tvålitersmaskinen används en 7-växlad DSG-växellpåda. Ett recept som funkar både för vardag som när man kräver det lilla extra av bilen. Inställningarna för att kunna vara just så här mångsidig är Normal, Sport, Individual, Snow och Off-Road samt Cupra. Reglaget för dessa val sitter mellan sätena bakom växelspaken. Det sistnämnda som med fördel väljs när du vill få ut det mesta möjliga av bilens sportigare karaktär ställer om bilens motorrespons, ljud och även de adaptiva dämparna för stabilare köregenskaper. 

För att inte blanda ihop en Cupra Ateca med en vanliga Seat Ateca har man lagt mycket jobb på utsidan. Grillen i fronten är biffig med stora luftintag i hela fronten. I mitten av grillen sitter det nya Cupra emblemet i bronsfärg. Längst ned i fronten och på ett luftintag står även texten Cupra för att ingen ska missa vad det handlar om. Till skillnad från den vanliga Seat Atecan är Cupra Ateca sänkt och står stadigare på marken tack vare detta. Baktill har bilen fått fyra avgaspipor i nederkanten tillsammans med en diffusor som verkligen ger en kraftfull och sportig ton. Även här sitter ett bronsfärgat Cupraemblem men ovanpå en kolfiberplatta. I bakrutans överkanten sitter en vinge, om den har någon aerodynamisk effekt får vi låta vara osagt men att den ökar på det sotiga utseendet kan vi vara överens om. Invändigt har man varit generös med alcantara som nog de flesta kan hålla med om är ett trevligt material. Sömmarna på ratten och stolarna är bronsfärgade precis som emblemen som även ratten är försedd med. Istället för traditionella analoga mätare fyller nu en stor bildskärmen utrymmet framför ratten. Här får du alla motordata samt även navigation med mera snyggt och lätt överskådat presenterat. Infotanmentsystemet är självklart kompatibelt med Apple CarPlay och motsvarande för Android telefoner. 

Provkörningen från Barcelonas flygplats bjuder mestadels på motorväg och här går det undan utan att man knappt märker det. Den fina asfalten vägarna är försedda med här gör att däckbullret blir minimalt och knappt hörs i bilen trots de stora fälgarna. Man får slänga ett extra öga på hastighetsmätaren då och då för att inte ligga alltför långt över tillåten hastighet. Det fina med en övermotoriserade bil är att när man vid lugn körning får en färd i harmoni, motorn behöver inte gå för fullt och istället på läge varv men fortfarande utan att kännas svag. Det här leder även till lägre förbrukning i längden. För att verkligen känna vad Cupra Ateca är har man arrangerat en avstängd sträcka på en allmän landsväg. Längs sträckan står funktionärer utsända för att se att inget händer men inte för att få dig att sänka farten. Just den här typen av körning anser jag personligen vara bland den absolut roligaste som finns. Att få låta bilen gå för fullt på en okänd vägsträcka utan att vara orolig för att det kommer möten, lite som att köra på Nürburgring eller rally för den som haft glädjen att uppleva det. Efter en runda pumpar adrenalinet för fullt och Brembo-bromsarna är näst intill glödheta men Cupra Ateca är absolut inte trött eller utmattad och tar gärna en runda till. 

Vad man lyckats med genom att dela upp företaget i två divisioner är att man ökat på sin image som ett märke med prestanda och premiumkänsla i generna. Något man kanske från början inte trott om någon nämnt namnet Seat. Men Cupra Ateca lyckas man riktigt bra med detta och modellen får verkligen den där känslan av sportighet som behövs om man ska finna just dessa kunder som vill ha mer än bara en Seat. 

Cupra Ateca

GrundprisFrån 409 900 kronor
Motor2-liters 4:a med turbo, 300 hk. Vridmoment 400 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 7-stegad DSG-låda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 5,2 sek
Toppfart247 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,74 l/mil
Vikt1 655 kilo
GarantierNybil 3s år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.cupraofficial.se

Trending

sv_SESvenska