Artikeln producerades ursprungligen 14 februari 2019, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Ferrari GTC4 Lusso

Har familjen växt men du vill fortfarande köra en bil med en urstark V12-motor samt med en stegrande häst på emblemet där fram, ja då är GTC4 Lusso något för dig.

Det är inget nytt att Ferrari har byggt V12-försedda modeller med plats för fyra. Redan 1972 kom modellen 400i som var 4-sitsig och 2-hjulsdriven. Men 2011 var det dags för Ferrari FF vilken var en liten sensation. Så det får anses som relativt nytt att förse en Ferrari med 4WD. Modellen FF som var aktuell innan GTC4 Lusso var den första Ferrarin att förses med fyrhjulsdrift. En något annorlunda sådan som Ferrari tagit patent på. Vad som skiljer den från andra fyrhjulsdriftsystem är att, precis som på GTC4 Lusso, kopplas drivningen på de främre hjulen bort när femte växeln eller högre läggs i. En enkel förklaring till detta är att man förser bakhjulen med kraft på konventionellt sätt via en transaxel från motorns baksida medan framhjulen drivs från motorns framsida. Via en tvåväxlad låda och två våtlamellkopplingar distribueras kraften till framhjulen. Lite annorlunda och inte alltid helt lätthanterad men gör att bilen behåller sin nerv på klassiskt Ferrarivis. 

Vad som också är helt nytt och som introducerades i och med FF är den så kallade shooting-break-karossen, enkelt översatt kombi men definitivt ett ord Ferrari inte vill bli förknippade med. Vad det innebär i praktiken tillsammans med de fyra sätena i GTC4 Lusso är att fyra personer faktiskt kan få plats och även en packning. Vi talar dock inte om en packning för en hel familj som ska på skidsemester utan en lagom, smart packning. Är man två däremot går det att lasta desto mer. Maximal bagagevolym ligger på 800 liter. Vill man optimera sin packning köper man med fördel till de specialsydda väskorna från Schedoni, dock med ett pris man kan köpa en mindre bil för. 

Juvelen i GTC4 Lusso är den 690 hästar starka V12-motorn. Det här är en motor som förmedlar känslor i hela registret. Den kan vara lågmäld och diskret och ändra karaktär på bara någon bråkdels sekund till en högt ylande varg som väcker allt i sin väg. När varvet överstiger 5 000 reser sig varenda hårstrå på kroppen i eufori. I det kalla och våta väglaget som råder när provkörningen görs krävs det en del av den som sitter bakom ratten. Trots fyrhjulsdrift och system för att hålla bilen kvar på vägen får man parera för bakpartiet som gärna dansar både hit och dit. Det här kanske uppfattas som negativt för en del att läsa och uppleva men personligen tycker jag det är helt rätt. Alltför många prestandabilar har blivit för tama och lättkörda, så beskrivningen att den här bilen kan min mormor köra utan problem figurerat för ofta. Nej en Ferrari, även om den kan kallas familje- och åretruntbil, ska ha lite hetlevrade nerver och personlighet. 

Eftersom det inte är varje dag jag har glädjen att provköra en Ferrari sitter inte hanteringen av alla reglage lika vant som hos andra märken man oftare kör. Det är dock något som helt handlar om vana och snabbt försvinner så fort man satt sig in i dem . En kul detalj för passageraren fram är att man har en display framför sig där man kan styra vissa saker samt få aktuell prestandainformation som varvtal och hastighet med mera. Precis som de flesta, om näst intill alla andra bilmärken, har GTC4 Lusso Apple CarPlay som gör det enkelt att koppla in din iPhone till bilen. Ferrari var faktiskt bland de första bilmärkena att introducera just Apple CarPlay och det i modellen FF innan GTC4 Lusso.

Som tidigare nämnt är inte Ferrari ett märke som körs året runt eller av mig till vardags. Med GTC4 Lusso är en av dessa saker ett minne blott, tyvärr inte det sistnämnda vilket såklart gärna hade fått vara fallet. Men att ta en Ferrari på en riktigt långtur oavsett det gäller Rivieran eller upp till fjällen är numera ett faktum. GTC4 Lusso är svaret.

Ferrari GTC4 Lusso

GrundprisFrån 2 956 000 kronor
Motor6,2-liters V12, 690 hk. Vridmoment 697 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 7-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 3,4 sek
Toppfart335 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,58 l/mil
Vikt1 920 kg
GarantierNybil 3 år, motor 3 år
Webbwww.autoropa.se

Trending

sv_SESvenska