Artikeln producerades ursprungligen 8 mars 2019, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Geneve 2019

Geneves Motorsalongen slog upp dörrarna för allmänheten den 7:e mars och var som vanligt fylld med läckerbitar på fyra hjul. Cars Collection var självklart på plats för att rapportera om det bästa. Här kommer en lista på de tio som utmärkte sig mest från årets mässa. 

Lexus LC Convertible Concept – en extremt smakfull cabriolet. 

Kanske inte mässans allra färskaste nyhet men ack så vacker. Personligen har jag inte varit helt fäst vid Lexus design men när jag såg cabrioletversionen av LFA blev jag helt mjuk i benen. LC Convertible Concept visades redan i januari på bilsalongen i Detroit och påminner en hel del om LFA Convertible. Än så länge har Lexus inte sagt när vi kan få se denna vackra skapelse i färdig form. Det känns dock inte så långt bort med tanke på hur produktionsklar bilen ser ut. 

Mercedes GT R Roadster – taklös, limiterad och rå som få!

En del är för och andra emot cabrioletversioner av prestandabilar. Det största argumentet emot brukar vara att bilens vridstyvhet påverkas när man kapar av taket. Personligen tror jag få faktiskt skulle kunna känna denna skillnad. För min del älskar jag möjligheten att kunna ta ner taket och känna solens värme och höra det härliga motorljudet fullt ut, något man absolut inte kommer bli besviken på i Mercedes cabversion av GT R. 585 hästar och ett fantastiskt soundtrack ur titanavgasystemet. Vill du ha en får du dock skynda dig då endast 750 stycken kommer tillverkas. 

Aston Martin AM-RB 003 och Vanquish Vision Concept – en helt ny era för Aston Martin

Det gäller att göra ett stort intryck på Geneves bilsalong och ett märke som verkligen gjorde det var definitivt Aston Martin. Utöver den produktionsklara Valkyrie många sett fram emot visade man upp två mittmotorbilar till. AM-RB 003 och Vanquish Vision Concept. Bilarna var visserligen än så länge bara i konceptversioner men visar tydligt vart man vill ta märket utan att bara producera GT-bilar. De båda bilarna är otroligt läckra och skiljer sig anmärkningsvärt mycket från allt annat man kan jämföra med hos konkurrerande märken. Aston Martin har verkligen lyckats med en egen design för den nya linjen av mittmotorbilar. 

Bugatti La Voiture Noire, Diva och “110 ans Bugatti” – mässans dyrgripar.

 Mässans absolut dyraste bilar var kanske inte så förvånande från Bugatti. Med endast tre bilar i sin monter var troligen det sammanlagda värdet mer än resten av samtliga märken de delade hall med. Mässans stjärna blev utan tvekan modellen La Voiture Noire ”Den svarta bilen”. Endast ett ex kommer byggas och ryktet säger att det är den forna Volkswagengruppägaren Ferdinand Piëch som är personen som beställt bilen. Prislappen på denna unika bil som inspirerats av den klassiska Bugatti modellen 57 SC Atlantic landar på 16,7 miljoner euro innan skatt. Det var dock inte den enda bilen i montern värd att nämna eftersom man även visade upp Divo samt Chiron Sport “110 ans Bugatti”. Den förstnämnda med ett tillverkningstal om 40 ex och en prislapp på 5 miljoner euro och den andra i endast 20 exemplar och till ett pris på 2,65 miljoner euro. 

Lamborghini Aventador SVJ Roadster – Italiensk kabriolett med klassisk V12 motor. 

Den brutalaste tjuren att rulla ut från fabriken i Sant’Agata Bolognese är just nu modellen Aventador SVJ. Nu erbjuder man även denna 770 hästar starka best utan tak och i en roadsterversion. 0-100 avklaras på 2,9 sekunder och du hittar toppfaten någonstans efter att nålen passerat 350 km/h. Prislappen startar på drygt 600.000 dollar och endast 800 exemplar kommer tillverkas. 

Koenigsegg Jesko – bilen som stal showen.  

Om du varit med och följt oss på Enliven tidigare såg du troligen vår exklusiva artikel om Koenigsegg Jesko. (https://www.enliven.co/stories/automotive/koenigsegg-jesko-exclusive-preview) Få bilar tog salongen med så emotionella drag som Jesko, inte för att den hade bäst prestanda, högst pris eller extremaste formen utan för historien om namnet och presentationen som innebar en helt ovetande fader som fick se skynket falla och få reda på att bilen vart döpt efter just honom. En vacker gest från Christian för att visa sin vördnad och uppskattning till sin far. Utan Jeskos bidrag och hjälp kan vi vara rätt säkra på att Koenigsegg inte hade funnits. 

Pininfarina Battista – eldriven och galet snabb.

Salongen var givetvis fylld av elbilar i alla dess former. Det var dock en som fick lite mer uppmärksamhet än alla andra och det var Pininfarina och deras modell Battista. Utöver att det är märkets första helt egna bilmodell sedan starten 1930 är den unik då den ska ha 1900 hästar och prestanda att jämföra med en Formel 1-bil. 2300 newton i vrid och under två sekunder för att ta sig till hundra km/h. Tekniken bakom Battista står Rimac som avsändare för.

Mansory Bugatti Chiron Centuria – när inte mest är tillräckligt

Är du av den typen kund som inte känner att din plånbok dränerades tillräckligt när du köpte din Bugatti Chiron ja då kanske Mansorys Centuria version är något för dig att lägga resten av pengarna på. Mer kolfiber, luftintag och glitter än du kan drömma om och märkets egendesignade fälgar är receptet för att göra bilen till något alldeles extra. Om det är snyggt och smakfullt låter jag vara osagt men extremt kan ingen säga nej till.  

Volkswagen I.D. Buggy – ett koncept på gammalt recept. 

En Beachbuggy kanske inte är så extremt tänker du men det roliga med Volkswagens senaste koncept är att den bygger på en gammal tradition. Traditionen lyder att man konstruerat en bottenplatta som ska vara enkel att bygga en egen topp till. Precis som som den ursprungliga buggyn var, nämligen byggd på Bubblans plattform. Nu handlar det om MEB-plattformen från Volkswagen med eldrift som ska vara enkel att använda som grund för nya roliga bilmodeller. Tanken är att mindre tillverkare skall kunna köpa in bottenplattan och använda för egna modeller. 

Audi e-tron GT och e-tron Sportback – eldrift på riktigt i snygg förpackning. 

I vanlig ordning tog Audi upp en stor monteryta och det man hade att visa var givetvis inte till någon besvikelse. Elbilssatsningen går som tåget och utöver den otroligt läckra e-tron GT Concept som fanns på plats visade man även upp en Sportback version av den produktionsklara e-tron som ni kommer kunna läsa en provkörning om här inom några veckor. e-tron Sportback är så gott som klar för att rulla ut från fabriken senare i år. e-tron GT kommer, tillsammans med modellen Q4 e-tron som också hade premiär på mässan, att gå i produktion under nästa år.

Trending

sv_SESvenska