Artikeln producerades ursprungligen 17 april 2019, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Ford F150 Raptor

Nej man kan inte beskylla den för att vara PK men vill du höras och väcka uppmärksamhet är Ford F-150 Raptor Shelby Baja Edition bilen för dig!

En av världens mest sålda bilar heter Ford F-150 och är en pickup. Amerikanerna älskar den här typen av bilar, så kallade “full-size pickup trucks”. Undertecknande kör faktiskt också en pickup fast av märket Mercedes. Anledningen till mitt val och amerikanernas är dock lite olika då mitt har med skattemässiga skäl att göra och att bilen anses vara ett arbetsfordon och då enklare att hantera bokföringsmässigt eftersom jag använder den uteslutet i mitt arbete. I USA, där pickuperna är större till storleken än i Europa älskar man dem för att man kan få upp allt på flaket oavsett om det är prylar eller djur. Modellen F-150 har funnits länge, första generationen introducerades 1948. Nu är F-150 inne på sin trettonde generation och i och med den tolfte generationen kom också 2010 den upphottade versionen Raptor. Raptorn utmärkte sig med att vara större, och styggare på alla vis. När man mötte den på vägen var det enkelt att skilja den från en vanlig F-150 tack vare tre oranga dioder i överdelen av grillen. När den nya versionen av Raptor kom baserad på den trettonde generationens F-150 var det inte med en törstig V8 utan en V6 Turbo. Ett steg i att få ned förbrukningen, lite förvånande då det alltid varit en mulliga V8 som hjärta i dessa amerikanska trontjänare. 

Att F-150 Raptor inte är en diskret bil är nog alla överens om, men känner du att den ändå inte sticker ut tillräckligt finns nu en ännu värre version med tillägget Shelby Baja Edition. Bilen som är en hyllning till legenden Carroll Shelby och på den här versionen har man verkligen gått “all in”. Namnet Baja är även det en hyllning fast till en legendarisk tävling som kördes i en mexikanska delstaten Baja California. Namnet var Baja 1000 och den gick mellan Ensenada och La Paz, en sträcka på 1000 miles eller 1600 km. Man körde genom ökentrakter och majoriteten av deltagarna hade terränggående dune-buggies. Men 1969 blev Eric ”På taket” Karlsson trea med en Saab V4. Vann gjorde två svenskamerikaner, också i Saab.

Det mesta på Shelby Baja Edition är bytt och omgjort för att verkligen få ut max av denna redan brutala pickup. Motorn är uppgraderad med Shelby EcoBoost performance upgrade till 525 hästar tack vare nytt luftintag och luftfilter samt en ny aluminiumintercooler. Runt om sitter nya inställbara dämpare från FOX. Listan kan göras lång med vad som bytts ut på Shelby Baja Edition. Vad som även gör att bilen sticker ut eller kanske rättare sagt lyser upp mer än alla andra är mängden extraljus som monterats på den. Bara i fronten sitter en 40-tums LED-ramp. En cool funktion för LED-rampens flakbåge från Go Rihno är att man elektroniskt kan fälla ner den. Praktiskt eftersom det gör att bilen blir lägre. Förbrukningen minskar även en aning när man kör på motorvägen då luftmotståndet minskar lite gran. 

Att köra runt i en F-150 Raptor Shelby Baja Edition är som att köra runt i ett stort rymdskepp avsett för öknen. Att bara köra runt i Stockholms innerstad med en sån här bil känns rätt bortkastat och kommer säkerligen bara sticka i ögonen på folk. Bor du däremot lite otillgängligt och både vill känna dig trygg bakom ratten och samtidigt ha vansinnigt kul, ja då är definitivt F-150 Raptor Shelby Baja Edition bilen för dig!

Ford F-150 Raptor Shelby Baja Edition

Grundpris1 600 000 kronor
Motor3,5-liters EcoBoost V6, 525 hk. Vridmoment 827 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 10-stegad automat, fyrhjulsdrift
AccelerationIngen uppgift
ToppfartIngen uppgift
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkarenIngen uppgift
Vikt2 580 kg
GarantierNybil 3 år
Webbwww.exclusivecars.se

Trending

sv_SESvenska