Artikeln producerades ursprungligen 14 maj 2019, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Gotlandring

Zlatan Ibrahimović är en av många som sökt spänning och adrenalinkickar på Gotlands mest fartfyllda upplevelse Gotlandring, en modern och utmanande racingbana med storslagna plane!

Det är inte bara kända personer som Zlatan som besökt GotlandRing. Även kända bilar har sets på banan. Bland annat Koenigseggs unika bil CCGT, en bil som togs fram för att användas i en racingserie men precis när bilen var klar ändrades reglementet vilket medförde att bilen inte gick att tävla med. Så istället för att tävlas med hamnade bilen hos en av delägarna till Koenigsegg, norska Bård Eker som använt bilen till olika banevent och hade med bilen på eventet Gran Turismo Gotlandring. Och på tal om banevent så har ett flertal sådana använt GotlandRing för sina event, utöver tidigare nämnt Gran Turismo Events har även Autolife, STACC, GRC med flera anordnat event här.

När man planerar en roadtrip med aktiviteter på en tävlingsbana är en eko-region i Sverige inte den första platsen som man kommer att tänka på. Överraskande bjuder den idylliska ön Gotland – ett av de populäraste resmålen för svenskarna – på en utmanande men modern och säker tävlingsbana, ett slags Nürburgring Nordschleife i miniatyr, som heter GotlandRing.

De som tar sig över över till vikingaön Gotland kan njuta av en snabb färjeförbindelse – en 3 timmars resa från den svenska ostkusten. Det stora ölandskapet är mycket otypiskt jämfört med andra tätbefolkade öar i t.ex. Storbritannien, I stället bjuds man på pittoreska öppna vägar med låg trafikintensitet och sommartid rikligt med soltid. Öns historia, i synnerhet den under de välbärgade vikinga- och Hansa-perioderna, fascinerar besökare från när och fjärran. Visby, huvudort på ön, är en UNESCO-skyddad stad med sin ca 4 km långa medeltida mur som fortfarande är väl bevarad. Vackra gyllene sandstränder, turkost vatten, dolda laguner, stenstränder och exotiska kalkstensformationer dominerar den största ön i Östersjön. Huvudön är till ytan 2 994 km² och det är inte svårt att hitta en avskild plats för bad på Gotland. Ön bjuder på en varierad kombination av gastronomi, kultur och sportig livsstil. Golf (en av flera vackra banor är rankad topp 2 i Sverige), tennis, vattensporter, ridning, och mycket mer är tillgängligt för de aktivitetssugna

Tillbaka till körningen

Genom sina 120+ bandagar/år ger GotlandRing en unik tillgång till spännande körupplevelser. Både bilförare och motorcykelåkare njuter av den spännande banan med sina blinda svängar och kuperade banprofil. Till skillnad från Nürburgring kör bilar och mc separata sessioner på GotlandRing (som kan skryta med den säkraste banan i sitt slag). 

”Internationella besökare har börjat att hitta hit, men vi är fortfarande relativt okända. I huvudsak bjuder vi på b2b-evenemanget och ”trackday market”, vilket ger många möjligheter för trackday-entusiasterna ”, förklarar Alec Arho-Havrén, grundare och banarkitekt för GotlandRing.

Banan är världens första miljövänliga tävlings- och testbana.  Den är byggd i ett tidigare kalkbrott och all energi kommer från hållbara källor (vind och sol). Återvunnet material dominerar konstruktionen och allt stenmaterial har anskaffats på plats. Den aktuella banlängden på 3,2 km väntar på en utvidgning till 7,4 km. Med den planerade expansionen kommer det redan spännande stället, att bli den längsta racerbanan med en modern och säker standard. 

För att optimera Gotlandsupplevelsen rekommenderas starkt en kombination av både spännande och lärorik förarutbildning med pittoreska utflykter med stopp på intressanta platser, utsökta gastronomiska upplevelser och vackra landskapsscenerier. På Facebook-webbplatsen (se informationssammanfattning) kan man se de många 5-stjärniga vittnesmålen baserade på både banan och förarutbildningen. GotlandRing bjuder på förarutbildning för alla nivåer — från nybörjare till experter och redan etablerade tävlingsförare. Alec Arho-Havrén, den flygande finlands-svensken, som har vunnit internationella tävlingar i både formel och touringbilar, leder ofta den populära banpromenaden som en del av coachningen. Han visar verkligen deltagarna hur man balanserar bilen runt banan med jämna och snabba kurvtagningar. Alecs andra hemaspår är Nürburgring Nordschleife där han har vunnit flera krävande tävlingar och den legendariska banan är också inspirationskällan för utformningen av GotlandRings banprofil.

Den vanligaste bilen på GotlandRing är Porsche. Därav många Porscheklubbar från olika länder som besöker banan på årsbasis. Men för att få ut mesta möjliga av din körtid, erfarenhet och inlärningskurva, försök besöka en av 100+ GotlandRings egna bandagar (hittas via online-kalendern). På det sättet kommer du att maximera din körtid och körglädje eftersom många av de olika Porsche-klubbdagarna är mycket välbesökta.

Information https://www.facebook.com/gotlandring/

www.gotlandring.com

Tel. 0731 828 777

Frågor för bandagar, förarutbildning, hjälp med grupprabatter (logi, evenemang): [email protected]

Snabbfärjor: www.destinationgotland.se

• Gotland är känt för världens största vikingskatter och den UNESCO-skyddade idylliska huvudstaden Visby.

• 800 km lång kustlinje

• 3 200 km2 men bara 58 000 invånare året runt, mycket mer sommartid.

• Gotland har bland det högsta antal soltimmar i hela Norden. Missa inte de vackra ljusa sommarnätterna i regionen.

• Filmregissören Ingemar Bergman bodde och dog på Fårö (del av Gotland).

• Många kändisar besöker GotlandRing varje år. T.ex. Zlatan Ibrahimovic och det svenska fotbollslandslaget har varit här flera gånger och kört.

• Utsökt gastronomi bjuds på många ställen runt ön. På norra delen till exempel Prima Gård (nära GotlandRing) och Stora Gåsemora på Fårö (7 min gratis färjetur från huvudön). I Visby kan man njuta av Bakfickan (fisk och skaldjur), Bolaget, Gamla Masters, och många fler fina restauranger.

• Sunday Times skrev att Kallis kallbadhus i Visby (har den bästa strandfesten i Europa.

• Försök att bo i ett av många mysiga och speciella hotell (Fabriken Furillen, Fästningen, Stora Gåsemora, Djupvik) … eller hyra en trevlig stuga. I Visby finns olika hotell tillgängliga. Vänligen kontakta [email protected] för ytterligare rekommendationer.

Trending

sv_SESvenska