Artikeln producerades ursprungligen 12 juni 2019, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Audi R8 V10 Performance

Med tio hästar till, mer exakt styrning och ett nytt performance-läge för ESP tar nya R8 V10 Performance dig runt banan ännu snabbare och säkrare. Cars Collection åkte till Ascari-banan norr om Marbella för att kolla läget på Audis supersportbil.

Ända sedan mätarnålen för första gången i mitt liv passerade 300 har Audi R8 legat mig varmt om hjärtat. Att flyga fram så snabbt men samtidigt stabilt gjorde att smeknamnet “Strykjärnet” fick sin rätta betydelse. Då var den mittmonterad motorn en 420 hästars V8-motor som gällde för den första generationen av R8. Sedan introduktionen 2006 har en hel del hänt och flera olika versioner släppts som inneburit att prestandan höjts avsevärt. Senaste generationen av R8 har en 5,2-liters V10-motor som även delas med Lamborghini. Hästkraftsantalet ligger numera på 620 hk och 580 Newton i vrid. Kraften förmedlas via en 7-stegad dubbelkopplingslåda till samtliga hjul. Kombinationen av detta innebär en sprint från stillastående till hundra på endast 3,1 sekunder och en toppfart när mätarnålen stannar på 331 km/h. Med andra ord är R8 en ruskigt snabb bil!’

Om vi nu bortser från all prestanda ett tag och fokuserar på vad själen gillar och får stimulans av, i mitt fall det som lever och gör det på ett harmoniskt vis. När jag då säger en V10-motor kanske det låter lite märkligt men så är det. Karaktären, som denna brutalt skönsjungande motor erbjuder, är i en klass för sig. Jämför man den med andra motorer är det verkligen enkelt att urskilja den på mils avstånd. Jag hör direkt om det för en Audi R8, med förbehåll att det även kan vara en Lamborghini Gallardo eller Huracán, som kör på en väg långt bort. Motorn har ett djupare och råare sound än alla andra bilar. Sen vad du gillar bäst är såklart precis som baken delad. För min del den här V10-motorn, alla dagar i veckan. 

Hur känns då bilen när det verkligen går fort? För att uppleva detta hade Audi bjudit in till Ascari-banan i Spanien norr om Marbella. En lång, snabb och lagom teknisk banan som ofta används av bilföretag för lanseringar av olika slag. Som vanligt släpps vi journalister inte ut direkt och på egen hand med en bil som denna och 620 hästar under högerfoten. Vi får ofta börja med att “följa John” efter en instruktör för att få en uppfattning om bilen och banan. Efter detta hade vi denna dag två alternativ, kör på egen hand eller bakom en instruktör. Jag väljer det sistnämnda eftersom jag fortfarande känner mig för osäker på banan samt att bilen har för mycket kraft att tillfullo kunna upplevas på egen hand. Jag får följa en tysk fabriksinstruktör som heter Clause, vi har identiska bilar och tempot höjs för varje varv. På ett avsnitt av banan där det är en raksträcka med en snabb högersväng följt av ytterligare en raka, märker jag efter ett par varv att vi går 100% flat out. Jag håller stumt genom den snabba högern och Clause kan inte skaka av mig, även om detta inte är hans uppgift. Känslan av att låta de 620 hästar ge allt dom har och vad däcken klarar av i den snabba högern är euforiskt! Adrenalinpåslaget efter varven har inte bara drabbat mig utan även Clause är påtagligt upprymd av tempot vi hållit. Om det är min kompetens bakom ratten eller att R8 V10 Performance är såpass lättkörd låter jag vara osagt. 

Audi R8 V10 Performance 

GrundprisFrån 1 867 500 kronor
Motor5,2-liters V10, 620 hk. Vridmoment 580 Nm
KraftöverföringMittmotor, 7-stegad automat med dubbelkoppling, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 3,1 sek
Toppfart331 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,3 l/mil
Vikt1 595 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.audi.se

Trending

sv_SESvenska