Artikeln producerades ursprungligen 9 augusti 2019, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Volkswagen T-Cross

Ni som varit med och följt mig på Enliven kanske minns att vi gjorde ett reportage om avtäckningen av T-Cross när vi var på plats i Amsterdam förra året. Nu har tiden kommit till att få uppleva den färdiga produkten vilket gjordes på Mallorca

.

Satsningen på suvar har fullkomligen exploderat och Volkswagen är ett av de märkena som går i fronten med ytterligare en modeller i sin suvportfölj. T-Cross är den minsta av Volkswagens suvmodeller och landar precis under syskonet T-Roc som är 12 centimeter längre än T-Cross. Det som skiljer modellerna mer än dess storlek är att T-Cross endast går att få med framhjulsdrift. Alltså en mer stadsanpassad bil än en som kanske ska klara lite mer tuff terräng.

Jämförbart med andra modeller hos Volkswagen kan nämnas att T-Cross är i storleksklassen som en Polo. Varför suvmodellerna blivit så populära är bland annat på grund av hur du sitter i dem och har en så bra uppsikt runt om. På den punkten är T-Cross inget undantag och man har en utmärkt körposition och ser det som är viktigt runt om bilen. Man sitter väldigt bra i T-Cross och längre körsträckor känns mer än välkomna.

Vi var på plats för avtäckningen av T-Cross förra året. Nu har tiden kommit till att få uppleva den färdiga produkten

Den här typen av bilar ska gärna tilltala yngre köpare och det görs ofta genom poppiga kulörer och färgkombinationer. Bilen som stod till förfogande vid provkörningen hade en klatschig orange lack med fälgar lackade i samma kulör som fick den att sticka ut bland mängden. Även en mängd interiöra detaljer var lackade i samma färg.

När det kommer till den här typen av bilar handlar mycket om att det ska vara praktiskt. Till exempel kan man skjuta baksätet fram och tillbaka för ökat bagageutrymme. I det främre läget försvinner dock så gott som allt benutrymme i baksätet.

Den tekniska nivån du får i bilar numera är verkligen överväldigande i jämfört med bilar för inte alls så länge sedan. Som till exempel att du kan få helt digitaliserade instrumenttavlor i T-Cross. Självklart Apple CarPlay men även ett ljudsystem från Beats by Dre som garanterar bra tryck i högtalarna.

Även på säkerhetssidan är T-Cross långt fram. För att nämna några säkerhetssystem finns närområdes-övervakningen Front Assist med Pedestrian Monitoring (fotgängarigenkänning) och City Emergency Brake (autobroms), spårhållningsassistenten Lane Assist, Hill Start Assist för enklare start i backe, proaktiva passagerarskyddsystem, trötthetsvarnare och adaptiv farthållare.

Bland motoralternativen för T-Cross finner vi på bensinsidan en 95 hästars samt en 115 hästare. På Dieselsidan har vi en 1,6 liters maskin på 95 hästar. Bilen vi provkörde på Mallorca var den med 115 hästar och DSG-låda. En trevlig kombo med mer kraft än tillräckligt. Storsäljaren i Sverige förväntas bli bensinaren med 95 hästar.

Utbudet på suvar är i dag gigantiskt så konkurrensen är självklart stenhård. Om T-Cross verkligen behövs och kommer kunna slå sig in på marknaden låter vi därför vara osagt. Men att den är välbyggd, bekväm och har tillräckligt med utrustning för att göra den som köper den nöjd råder ingen tvekan om.

Volkswagen T-Cross 1.0 TSI 115 GT

GrundprisFrån 239 400 kronor
MotorTvärställd 3-cylindrig bensindriven radmotor med turbo. Effekt 115hk, vridmoment 200 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad DSG7, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,2 sek
Toppfart193 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,51 l/mil
Vikt1 250 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.volkswagen.se

Trending

sv_SESvenska