Artikeln producerades ursprungligen 28 september 2019, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Toyota Corolla

En längre tid har vi levt med modellen Auris men nu är det slut med det och Corolla gör comeback!

Under en period skulle allt gammalt rensas ut och det fanns inget värde i gamla namn eller logotyper. Nu har denna syn förändrats en del och vi ser ständigt hur anrika märken och namn får nytt liv och energi. När det kommer till Toyota har dom valt att plocka tillbaka modeller som Supra men även Corolla som kastades ut som modell och som under 13 år ersatt av modellen Auris. Cars Collection var med vid provkörningen på Mallorca för att se vad denna klassiker i ny tappning hade att erbjuda.

Första Corollan introducerades 1966 och har räknats som en av de bäst säljande i världen

2016 nådde man ett häpnadsväckande rekord med 44 millioner sålda Corolla och detta över en period av elva generationer av modellen. Corolla är i och med den nya versionen nu inne i sin tolfte generation.

Corolla är en bilmodell som skall konkurrera främst med andra bilar i den så kallade Golf-klassen. En liten praktisk bil med plats för fem, helst inte två meters personer då, och lite bagage där bak. Den ska bara billig och prestandan är inte det viktigaste. Dock har detta segmentet genom åren och då framförallt på grund av bilen man döpt det efter, Golf, blivit bilar som ofta är väldigt roliga att köra. Mycket tack vare ny teknik, effektivare motorer och högre säkerhet.

Corolla var däremot en bil som många förknippat med en extremt tråkig bil men som fyllde sin funktion. Jag minns bland de första bilarna jag hyrde med nytaget körkort och en längre resa framför mig. En Corolla av den åttonde generationen hyrdes för resan. Även om bilen inte var nån lyxig sportbil med massor av hästkrafter hade jag kul bakom ratten. Troligen på grund av dess storlek och hur lätt den var att köra men framförallt för det var min första resa på egen hand med nytaget körkort. Sedan den där resan för lite mer än tjugo år sedan har det hänt mycket, både med bilarna och med min körning.

Nya Corolla är aningen större än sin föregångare Auris, men vi talar fortfarande om en kompakt bil i golfklassen. Den kommer som tre versioner, den korta femdörrars som vi kört, en kombi och en sedan. Det är dock bara dom två förstnämnda som kommer finnas tillgängliga i Sverige. Sedanen är för den asiatiska marknaden där man gillar just denna typ av kaross.

Sedanen har dessutom en annorlunda front som ska påminna om syskonet Camry som vi kommer skriva en provkörning om snart. Det första som slår en när bilarna står uppradade är att nya Corolla är riktigt tuff. Här kommer de japanska formerna till sin rätt med vass och spetsig design. Framförallt fronten är väldigt sportig men smala arga strålkastare och en stor grill. Karossen på bilarna vi provkörde var tvådelad med röd eller vit nederdel och svart tak. Även bakspeglarna är svarta så som taket vilket är en kul design.

Hybridlinan i nya Corolla gör sig mycket bra tillsammans med den 1,8 liter stora bensinmotorn på 98 hästar. Toyota har medvetet valt att inte börja med helt elektrifierade bilar då man inte anser att tekniken är där riktigt ännu. Man satsar därför på hybriden istället som är något man arbetet med länge både med Toyota och syskonmärket Lexus. Om man jämför bilar som byggs idag mot hur de var för tio, tjugo år sedan är det en enorm skillnad.

Skulle man ta nya Corolla skulle man kunna ställa den mot många sportbilar från nittiotalet och den skulle hålla jämna takt med dem tack vare ny teknik och prestanda. Corolla är ingen sportbil men faktiskt väldigt kul att köra. Den är lagom pigg och uppför sig väldigt bra på vägen.

Om Corollas comeback är rätt eller fel får vi låta tiden avgöra men den känns onekligen mycket bättre och roligare än sin tillfälliga föregångare Auris. 

Toyota Corolla 1,8 Hybrid 

GrundprisFrån 219 900 kronor
Motor1,8-liters tvärställd fyra, 98 hk. Vridmoment 142 Nm. Med hybrid totalt 122 hk
KraftöverföringMotorn fram, steglös automat (CVT), framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,9 sek
Toppfart180 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,33 l/mil
Vikt1 285 – 1 400 kg
GarantierNybil 3 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.toyota.se

Trending

sv_SESvenska