Artikeln producerades ursprungligen 23 december 2019, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Vill du uppleva James Bond på nära håll kan det faktiskt ske antingen på en österrikisk bergstopp eller på självaste Manhattan.

Om du som jag är ett troget fan av James Bond har du nog inte gått miste om att det kommer en ny film i april nästa år. No Time to Die är namnet och det är nummer 25 i ordningen om man räknar dom officiella filmerna. Trailerna har precis släppts och de ser mycket lovande ut. Bond spelas än en gång av Daniel Craig och jag räknar sekunderna tills det är dags för premiär. Men kan man inte hålla sig och har slitit ut varenda Bond-rulle som finns går det faktiskt att komma denna brittiska agent lite närmare: 007 Elements i Sölden och SpyScape i New York. 

007 Elements Sölden

På toppen av berget Gaislachkogel ligger James Bond-centret 007 Elements. Den vackert belägna byggnaden på 3040 meters höjd är ritad och konstruerad av arkitekten Johann Obermoser. Centret inhyser ett museum och upplevelsecenter som är gjort i samarbete med creative director Neal Callow som var art director på de senaste filmerna med Daniel Craig i huvudrollen.

007 Elements är beläget på platsen där några av scenerna från den näst senaste filmen Spectre spelades in. Här kan man få “behind the scenes”-upplevelser och berättelser, men även se autentisk rekvisita från filmerna. Byggnaden är gjord i betong och placerad på en klippavsats med fantastisk utsikt. Intill ligger en glasbyggnad som var inspirationen till hälsocentret The Hoffer Klinik, där Doktor Madeleine Swann arbetade i Spectre. Centret i filmen var visserligen bearbetat i en digital studio, men man känner absolut igen sig om man sett filmen. Den riktiga byggnaden inhyser inte något hälsocenter utan en restaurang med namnet Ice Q och är väl värt ett besök.

Strax nedanför hittar man en av de Land Rover Defenders som var med i Spectre i biljakten där Bond jagar skurkarna i ett flygplan. Detta flygplan återfinns inne i centret där man kan se hur scenerna gjordes i verkligheten. Unikt för samtliga Bondfilmer är att man i största mån försöker göra scenerna på riktigt, man undviker alltså att göra dem i CGI-datorer. Det ger en bättre upplevelse men kostar såklart mycket mer. Utöver centret bjuder även berget på skidåkning i världsklass! 

SpyScape New York

Råkar du ha vägarna förbi New York bör du ta dig tid att besöka SpyScape som ligger bara ett par kvarter från Times Square. Här kan man precis som på 007 Elements titta på rekvisita och “bakom scenen”-material från filmen SkyFall med Daniel Craig i huvudrollen. Utbudet är långt ifrån så stort som på 007 Elements men å andra sidan har man något som smäller riktigt högt. Nämligen en av de Aston Martin DB5 som använts i filmerna.

Bilen är inköpt av personen som äger centret och är i mycket bra skick. På väggarna runt om i rummet där bilen finns visas olika ritningar och delar från bilens olika funktioner tagna från Q’s labb. Väldigt kul att få uppleva och något man aldrig annars skulle komma nära. Man kan även se ritningar från den Oscars-vinnande produktionsdesignern Sir Ken Adams som gjorde den högexplosiva slutscenen i Skyfall. Utöver sin Bond-utställning är SpyScape ett center där du kan uppleva att vara agent för en dag. Du kan göra olika tester och övningar för att se din kompetens som agent. 

För mer info som öppetider, priser med mera besök spyscape.com.

Trending

sv_SESvenska