Artikeln producerades ursprungligen 17 september 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Framtidens sportbilar är här och med Taycan Turbo S är Porsche med på det elektriska tåget. Dessutom visar man de tidigare herrarna på täppan var skåpet ska stå!

I denna artikelserie har jag provkört tre olika elbilar. Först ut var Volkswagens folkbil ID.3 (läs artikel här), sedan kom den svenska kreationen Polestar 2, (artikel här) och nu är det dags för den starkaste och sportigaste elbilen av dem alla. Porsches stolthet: Taycan Turbo S.

Att elbilar är roligare att köra än de flesta vanliga fossilbilar har jag talat om tidigare. Men om vi jämför med renodlade sportbilar? Det gäller även Taycan Turbo S, kan jag konstatera. Jag har kört de flesta sport- och hyperbilar, en del med långt över tusen hästkrafter, men jag har aldrig upplevt något som går att jämföra med direktkontakten till kraften som Taycan Turbo S förmedlar!

V10-motor på fulla varv

Det enda jag verkligen saknar med elbilar är ett rivigt motorljud. Få saker får håret att resa sig som en ylande italiensk V12:a eller en ilsken V10-motor på fullvarv. Eller bluddrandet från en mullig V8, eller varför inte det kvittrande ljudet från en rak femma? Att ett inspirerande motorljud är något som ligger oss reaktionära bilentusiaster varmt om hjärtat behöver jag nog inte gå in på, så är det bara. 


Den största nöten för Porsche att knäcka i utvecklingen av Taycan var att man behövde att göra en bättre bil än Tesla. En uppgift som dock inte var omöjlig för ett av världens mest erfarna tyska sportbilsföretag. Till skillnad från det unga företaget från Kalifornien har inte Porsche låtit sina kunder vara betatestpiloter åt sina produkter. När Taycan presenterades var det en betydligt mer färdigutvecklad produkt med få, om ens några, barnsjukdomar. Något som känns när man sätter sig i bilen, kvalitetskänslan är på topp.

klassiskt Porschemanér

Du startar Taycan på vänster sida om ratten enligt klassiskt Porschemanér. Men numera görs det med en knapp istället för en nyckel. Istället för en traditionell växelväljare på mittkonsolen sitter ett reglage på höger sida om ratten man väljer mellan körläge “Drive” och “Reverse”. 

Lägger du i D och trycker gaspedalen i botten kommer du att bli chockerad. Accelerationen i Taycan Turbo S är brutal! 761 elhästar reagerar i samma ögonblick du trycker ner pedalen. Inga nedväxlingar, ingen momentuppbyggnad, ingen turbofördröjning, bara ren och skär elkraft direkt till asfalten. Det säger bara pang, så är du iväg och har passerat hundrastrecket efter 2,8 sekunder! Det är svårt att förklara den hysteriska accelerationen i Taycan Turbo S med ord. Det handlar inte bara om från stillastående utan hela tiden. Oavsett hastighet, trycker du gaspedalen i botten slungas bilen iväg med en enorm kraft. 

Men det är inte bara accelerationen som är häpnadsväckande. Vägegenskaperna är också utöver det normala. Självklart förväntar man sig toppklass från Porsche, men trots det blir man överraskad. Tack vare det tunga batteriets placering i golvet är tyngdpunkten väldigt låg. Jag provkörde bilen på en klassisk slingrig vägsträcka i Stockholmsområdet där jag är van vid hur bilar brukar uppföra sig. Andra potenta sportbilar har små men ändå kännbara karossrörelser och de lever om när det går fort genom tajta kurvor. 

Taycan känns som den är fäst vid vägen med magneter. Bilen tar sig odramatiskt igenom de snävaste kurvorna även i farter långt över det normala. 

För att få stopp på Taycan Turbo S sitter keramiska bromsskivor större än LP-skivor. Det kan behövas när man ska få ned farten på den 2 370 kilo tunga bilen. Men vid vardagskörning är det faktiskt de regenerativa elmotorerna som sköter den största delen av bromseffekten. Du har däremot inte möjligheten att köra bilen med bara gaspedalen som ett “B-läge” på andra elbilar men funktionen är i stort sett densamma. Elmotorerna sköter måttliga inbromsningar och de mekaniska bromsarna går in först när du bromsar riktigt hårt. En funktion som helt klart kommer ge längre livslängd till de omåttligt dyra keramikbromsarna. 

För att ladda bilen behövs mycket ström. Bästa sättet är via Ionitys laddare som har kapacitet att ladda upp till 350 kW, men Taycan laddar dock inte med högre effekt än 250 kW. Från fem procents laddning når man ändå 80 procent på bara 22 minuter. 

Räckvidden för Taycan Turbo S ligger på strax över 40 mil. En siffra som slås av motsvarande Tesla. Men även om Tesla slår Porsche på just räckvidden är Taycan Turbo S ändå det självklara valet om du vill ha kvalitet och körkänsla från märket som bygger ett par av de bästa sportbilarna i världen. Porsche!

Porsche Taycan Turbo S

Grundpris från2 080 000 kronor
MotorEl, 761 hk. Vridmoment 1 050 Nm
Batteri:Litiumjon, 93,4 kWh, 800 volt. Max laddeffekt 250 kW
Kraftöverföring2 elmotorer, fyrhjulsdrift. 1-växlad reduktionslåda fram, 2-växlad reduktionslåda bak
Acceleration0-100 på 2,8 sek
Toppfart260 km/h
Förbrukning enl. WLTP2,69 kWh/mil
Räckvidd enl. WLTP41,2 km
Vikt2 370 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år. Skatt: 360 kronor per år
Webbwww.porsche.se

Trending

sv_SESvenska