McLaren Artura är inte McLarens första hybrid för det var McLaren P1. Artura kom redan 2022 men jag har inte haft möjlighet att provköra varken den eller P1. Så när min vän Aleksander som jag besökte i Florida frågade om jag ville låna hans Artura tackade jag såklart inte nej. 

Huvudkonkurrenten till McLaren Artura är Ferrari 296 GTB. 296 GTB är dock mycket dyrare än Artura och har hela 819 italienska fullblods hästar medan Artura bara har 680 brittiska hästar. Väljer man att bara köra Artura helt på el kommer man bara drygt 3,1 mil och väljer du att köra helt på el har du bara 95 hästkrafter tillgängliga. Så tyvärr inte mycket att hurra för. Min Jeep Wrangler 4xe till exempel kommer 5 mil på el. Men nu handlar inte den här artikeln om min Jeep utan McLaren Artura och det är verkligen en fantastisk bil och kan och ska givetvis inte jämföras med min Jeep!

Dagen till ära som jag får låna Aleksanders Artura var dagen då Lando Norris tog hem segern i F1-loppet just i Florida. En sak jag faktiskt skäms för är att jag inte hade koll på att det var ett F1-race i Florida samtidigt som jag var där. Jag har varit på flera andra F1-race och hade definitivt fått en fotoackreditering om jag hade ansökt om att få någon. Men i och med allt jag varit med om från motorcykelolyckan, hjärtmuskelinflammation med mera hade jag tyvärr helt missat att kolla upp F1-kalendern. En lärdom helt klart!

Men Lando Norris tog alltså hem segern och han kör faktiskt för just McLaren som har en lång och framgångsrik historia inom Formula 1. Vår egna F1-stjärna Stefan Johansson körde för McLaren 1987. Just nu hittar vi utöver Lando Norris även Oscar Piastri bakom ratten på McLarens F1-bilar. På det senaste loppet på Hungaroring i Ungern kom McLaren bilarna 1a och 2a. Oscar Piastri vann sitt första F1-race. På tal om Hungaroring har jag faktiskt fått provköra F1 bilar där. Till och med två gånger i regi av Johan Rajamäki. Den ena artikeln kan ni läsa här. Nu var det inte någon McLaren F1 bil jag provkörde. Men efter att ha provkört en F1-bil kan jag faktiskt förstå hur man lyckats få så otroligt fin styrning och bromskänsla som man faktiskt upplever i Artura. Magisk rent ut sagt. Du verkligen upplever bilen i dina nerver. Som att det är en förlängning av en nerv. Jag skrev i min artikel om Porsche Cayman GT4 RS, som du kan läsa här, att Porsche Cayman GT4 RS var som att upptäcka en extra kroppsdel man inte visste att man hade. McLaren Artura är strået vassare och som jag just skrev som en förlängning av dina nerver. Du känner och upplever verkligen allt och att du har full kontroll. 

Aleksander och hans familj bor i ett hus i Palm Beach Gardens och det var där jag fick bo under min resa till Florida. Dagen då jag fick låna Aleksanders McLaren Artura tog jag en tur ner till det kända Hard Rock hotellet format som en elgitarr. På vägen dit passerade jag F1-banan där det fortfarande var full rulle. Vägen till hotellet bjuder kanske inte på så exotisk körning för att verkligen uppleva en McLaren Artura. Så även om jag skriver att man verkligen upplever allt bakom ratten i en McLaren Artura skulle det behövts en lite mer utmanande väg för att verkligen få ut det maximala av bilen. Jag upplever dock att min erfarenhet bakom ratten på extra sportbilar räcker för att ändå kunna uppleva och bedöma en sån här prestandabil även om vägen inte inbjuder till någon mer avancerad körning. 

Så min bedömning av McLaren Artura är att den verkligen är ett verktyg för dig som vill få ut maximala känsla och glädje bakom ratten. Nu har det dessutom precis släppts en cabrioletversion av Artura. Att köpa den för att man vill vara en miljövän och köra på el är däremot inte skäl nog. Då gör faktiskt min Jeep ett bättre jobb. 

McLaren Artura

Pris: 2 695 000 SEK

Motor: 3.0 L dubbelturbo V6 + el-motor

Effekt: 671hk, 720 Nm

Transmission: Åtta-växlad dubbelkopplingsautomat, bakhjulsdrift

Acceleration: 0-100 km/h på 3 sekunder

Toppfart: 330 km/h

Räckvidd el 31 kilometer

Vikt: 1395 kg

Mått (längd/bredd/höjd): 4539 x 1976 x 1193 mm 

Webb: https://cars.mclaren.com

Lämna ett svar

Trending

sv_SESvenska