Vill du ha en rymlig verktygslåda som helt går på el ska du helt klart kika närmare på Amerikanska Rivian!

Amerikanska Rivian grundades 2009 men har forfarande inte börjat rulla här i Sverige. Därför bokade jag en provkörning och fotografering av deras två modeller, R1T och R1S när jag var i Florida tidigare i år. R1S är en SUV med plats för sju men provkörningen på den kommer senare. Nu ska vi istället fokusera på Rivians första modell nämligen R1T som är en pickup. Rivian R1T är faktiskt den första helt eldrivna pickupen. Om man då inte räknar in Chevrolet S-10 Electric som visserligen var den första helt eldrivna pickupen och kom redan 1997. Men Chevrolet S-10 Electric byggdes bara i ett år till 1998 då den togs bort. Så någon storsäljare blev den inte. Ni som följer CarsCollection.se såg kanske artikeln jag publicerade innan denna med Tesla Cybertruck, också en amerikansk pickup helt på el. Men med facit i hand skiljer dom sig väldigt mycket åt och Rivian R1T får nog ses mer som en klassik pickup än Cybertruck. Ni som dessutom följt mig ett tag kanske vet att jag kört ett antal pickuper. Fyra Volkswagen Amaroker och en Mercedes X-Klass för att vara exakt. Så jag anser att jag har ganska bra koll på hur en pickup är att leva med. Nu är visserligen Rivian R1T något större än de pickuper jag ägt men och andra sidan är USA där jag fick provköra Rivian R1T större än Sverige så jag känner skämtsamt att det tar ut varandra. 

Rivian har dessutom lagt mycket fokus på att R1T ska vara en elektrisk äventyrs pickup, världens första elektriska äventyrsbil. Något jag faktiskt kan känna att Rivian lyckats med. R1T känns verkligen robust men samtidigt smidig och väldigt teknologisk fast på ett lättförståligt vis. Knappar och reglage sitter där man förväntar sig att det ska sitta och infotainmentsystemet är lättbegripligt. Dock sitter det inga symboler vid knapparna. Tillexempel dom på ratten men och andra sidan visas det tydligt på skärmen vilken knapp och hur man ska trycka eller rulla på den för att gör den inställningen man vill göra. Så jag anser det ändå vara lättbegripligt och enkelt.   

Eftersom det är en pickup ska den vara praktisk att lasta och det är verkligen Rivian R1T. Utöver sitt stora flak har man även ett ganska tilltaget lastutrymme framför de bakre hjulen men bakom den bakre dörren. Enkelt beskrivet under de bakre passagerarnas säte. Har kan du faktiskt få plats med rätt mycket. En hel person kan lätta krypa ekonom hålet. Vet för det har jag själv provat. Vill man däremot övernatta vid sin Rivian R1T närmar är ute på äventyr har dom byggt ett speciellt tält man kan fästa på flaket och fälla ut. Väldigt praktiskt och troligen supermysig att övernatta i. 

Att ge sig in i ett sånt segment som pickuper och dessutom i ett land som USA måste vara bland det svåraste man kan ge sig in på som biltillverkare. Rivian har funnits ett tag men man ska absolut inte se deras lite långsamma start som något negativt. Andra kända biltillverkare och framförallt i USA har funnits 100 år, Rivian i 15. Ytterligare ett bevis på att Rivian verkligen är på gång är på grund av Volkswagens investering på hela 50 miljarder i Rivian. Så man får nog ge Rivian ytterligare några år för att verkligen landa och ha en fast bas. Men det jag sett och upplevt är verkligen positivt och jag ser inga som helst problem för Rivian att växa sig otroligt stora och bygga ett väl etablerat märke inom det här segmentet. 

Men att jämföra Rivian R1T med någon av pickuperna jag haft blir helt fel. Rivian R1T har en prestanda som enkelt kan jämföras med den en supersportbil hade för mindre än tio år sedan. Det här är vardag för alla elbilsägare eftersom hästkrafter och acceleration är billigt att producera om det handlar om elbilar. Däremot ligger maxhastigheten långt ifrån de som sportbilarna har. Men som jag skrev i mitt test av familjebilen Kia EV9 som jag publicerade för inte så längesen. Kia EV9 klarar en 0 till 100 km/h sprint på bara 5 sekunder. Det är verkligen helt galet för en familjebil som har plats för sju personer. Rivian R1T är inte sämre och det här är en fullstor pickup som är ett arbetsfordon som går att köra off-road. Väljer du den versionen med fyra motorer, som var den jag provkörde, har den hela 847 hästkrafter. 0 till 100 km/h avverkar du på 3,4 sekunder. Det är verkligen helt bisarra siffror för att som sagt vara en fullstor pickup! Självklart provade jag och det är verkligen hissnande att trycka gasen i bottnen när det går så snabbt! Speciellt när jag befinner mig som “turist” i USA och leka med lagen såhär. Som tur var var det ingen konstapel i närheten som såg vad jag gjorde och självklart hade jag valt en enslig väg utan annan trafik och inga människor i närheten. Toppfarten däremot är bara 185 km/h. På en full laddning kommer du 505 kilometer. 

Så min uppfattning om Rivian R1T är verkligen toppen! Det här är en pickup jag definitivt hade valt om den funnits när jag körde pickup. Nu kör jag som några av er kanske vet en Jeep Wrangler 4xe. En plug-in hybrid. När den väl kommer som renodlad elbil kommer jag byta direkt!

Rivian R1T 

Grundpris: Pris (USA): Från $67 500 (motsvarande 698 000 SEK) Motor: Två elmotorer fram, två elmotorer bak, 847 hästkrafter, 1231 newtonmeter

Kraftöverföring: Steglös automatlåda, fyrhjulsdrift
Effekt: 847 hästkrafter, 1231 newtonmeter

Acceleration: 0-100 km/h på 3,4 sekunder
Toppfart: 185 km/h

Räckvidd: 505 km
Vikt: 3 259 kg
Mått (längd/bredd/höjd):  5514/1828/2078 mm

Lämna ett svar

Trending

sv_SESvenska