När en bil har tillägget RS vet man att det bör vara rätt roligt som förare bakom ratten. Skoda Enyaq med just det tillägget, Skoda Enyaq RS, är inget undantag! Dessutom hade pressbilen jag lånade en riktig skrikig färg som gjort att ingen kunde missa den. Inte ens polisen som visade sig från sin bästa sida. Men mer om det senare i artikeln. 

Sedan Volkswagens övertagande av Skoda1991 har Volkswagen pumpat in en otroligt stor summa pengar. 2016 var summan uppe på hela 102 miljarder kronor. 1993 delades forna Tjeckoslovakien upp i Slovakien och Tjeckien. Skoda är Tjeckiens viktigaste arbetsgivare, 2014 stod Skoda för hela 4,5 procent av Tjeckiens BNP. Samtidigt som ungefär åtta procent av landets totala export utgjordes av Skoda-produkter. Källa Teknikens Värld

Jag har faktiskt ägt en Skoda. Den första nya bilen jag köpte var en Skoda Yeti. En bil jag var väldigt nöjd med, och då gick jag från en fullutrustad Audi A6 Avant med Recaro inredning. Men Skodan fyllde verkligen sitt syfte. Självklart gjorde jag en artikel på Yetin som ni kan läsa här.

När jag ska hämta Skoda Enyaq RS så står där en likadan Enyaq RS fast Coupé bredvid bilen jag ska ha. Egentligen tycker jag personbligen den här modellen passar lite bättre i det utförandet. När jag kontaktade Viktor som är pressansvarig på Skoda sa han att det inte var någon pressbil. Det fanns däremot en Enyaq RS Coupé men den var solid grå i färgen. Därför valde jag att behålla den gula Enyaq RS som jag blivit tilldelad. Tänkte att en gul bil alltid gör sig bättre på bild och det valet gjorde jag nog rätt i. 

Modellen Enyaq är en renodlad elbil och presenterades 2020. Kusinerna som bygger på samma plattform är Volkswagen ID.4. Man får även räkna in Volkswagen ID.5 där då Enyaq Coupé är närmaste släktingen. Nu handlar dock den här artikeln om Skoda Enyaq RS. Enyaq RS och är lite rymligare och lämpligare för en familj än Coupén. Så är du en familjemedlem som söker det lilla extra i den bil ni ska ha som transportmedel och vill köra på 100% el men söker en roligare bil än många andra ska du fortsätta läsa den här artikeln. 

Som jag nämnde i början av den här artikeln visade sig polisen från sin bäst sida den här kvällen när jag skulle fotografera bilen. Det var dock inte för att jag gjort något trafikfarligt eller brutit mot lagen som dom såg mellan fingrarna. Jag hade bestämt att jag skulle ta bilderna på bilen nere vid Sergels torg i centrala Stockholm. Tekniken jag använder mig av är en så kallad riggteknik. Man sätter på ett långt stativ på bilen och kör sedan sakta fram med lång slutartid. Sen redigerar man bort stativet så ser det ut som kameran flyger framför bilen som kör väldigt fort. När jag stod där uppe på trottoaren kom först en Volkswagen Mutlivan polisbil. Dom stannade och kollade vad jag gjorde. Jag förekom dom då och sa att konstapeln nog undrade vad jag gjorde? Det gjorde han såklart. Jag berättade då om tekniken jag jobbar med och hur jag går tillväga och att jag självklart har bra uppsikt både för folk som eventuellt kommer gående, bilen och självklart min utrustning som sitter väldigt känsligt. Jag bedyrade poliserna i bilen att jag bara skulle uppta platsen en kortare stund och självklart skynda mig därifrån. Han som satt på förarplatsen och förde polisernas talan sa då att dom inte hade sett mig och att jag kunde fortsätta men åka därifrån när jag var klar. Jag tackade så hemskt mycket och fortsatte. Sen kom det två polisbilar till under min fotosession och när jag talade om vad deras kollegor sagt lät dom mig fortsätta. Resultatet blev dels fartbilden framifrån med kristallvertikalaccent bakom.

För att gå tillbaka till bilen som faktiskt den här artikeln handlar om. Volkswagen koncernen bygger alltid bra bilar och man vet så att säga vad man får. Och även här är inte Skoda Enyaq RS något undantag! Direkt när man sätter sig i bilen vet man vart saker sitter då det mesta sitter på samma ställen i Volkswagen koncernens bilar. Sen är det som med alla elbilar ett ruskigt bra drag från millisekunden du tycker ner gaspedalen. Kanske inte samma drag som i Tesla Model X Plaid som var provkörningsartikeln på CarsCollection.se innan denna. Men än dock mycket mer än en motsvarande bil med bensin- eller dieselmotor. Sen att det är så tyst och bekvämt är något man vänjer sig väldigt fort vid. Det här med ett motormorr som man saknar från en lite sportigare bil som denna med ett RS-emblem är nog en generationsfråga. I framtiden kommer nog folk mer störas av det än njuta av det. I Skoda Enyaq RS är det tyst men sportigt på ett väldigt bekvämt vis. Om nu en RS-emblem prydd bil ska beskrivas med ordet bekväm? Troligen benämningen sportigt bekväm och så funkar alldeles utmärkt att beskriva Skoda Enyaq RS med två ord.

Skoda Enyaq RS

Grundpris: Från 690 000 kr

Motor: Två motorer. En på framaxeln och två på bakaxeln.Kraftöverföring: 

Steglös automatlåda, fyrhjulsdrift
Effekt: 340 hästkrafter, 460 newtonmeter 

Acceleration: 0-100 km/h 6,5 sekunder

Toppfart: 180 km/h

Räckvidd: 517 km
Vikt: 2 258 kg
Mått (längd/bredd/höjd):  4 653/1 879/1 605 mm

Lämna ett svar

Trending

sv_SESvenska